- Gjør alt for å overleve

Derfor er tyfonen så farlig.

ØDE: Det kommer store mengder nedbør de neste 24 timene og det blir svært kraftig vind. Her fra tomme gater i Yokohama. Foto: Matthew Childs / Reuters / NTB Scanpix
ØDE: Det kommer store mengder nedbør de neste 24 timene og det blir svært kraftig vind. Her fra tomme gater i Yokohama. Foto: Matthew Childs / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tyfonen Hagibis har truffet Japan med full styrke, og betegnes som den verste stormen på 60 år. Det er ventet at vindkastene kan komme opp i 60 meter per sekund, og det har kommet store mengder nedbør.

Lørdag kveld var 7,3 millioner japanere bedt om å evakuere på grunn av uværet. Flere enn 13 500 hadde oppsøkt tilfluktssteder for å være i sikkerhet mens tyfonen raser, og store deler av Tokyo var folketom.

- Hold dere i livet

- Forbered dere på nedbørsmengder som dere aldri har sett maken til tidligere, sa Yasushi Kajihara ved Japans meteorologiske institutt. Han understreket også at de stedene som vanligvis har vært regnet som trygge nå kan være utsatt for tyfonens herjinger.

- Ta alle forhåndsregler dere må for å holde dere i live, sa Yasushi Kajihara ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

STORE SKADER: Tyfonen Hagibis har ført til store ødeleggelser i Japan, og minst to mennesker er omkommet. Foto: AP / NTB scanpix
STORE SKADER: Tyfonen Hagibis har ført til store ødeleggelser i Japan, og minst to mennesker er omkommet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Den japanske værvarslinga advarte om nedbørsmengdene i Tokyo-området og områdene Gunma, Saitama og Kanagawa. Senere advarte de at Fukushima og Miyagi også kunne bli hardt rammet.

En uvanlig stor storm

- Hagibis er en uvanlig stor storm som er ventet å bringe med seg brutale vinder og voldsomme bølger, uttaler landets meteorologiske institutt. De rådet også mennesker som bor i nærheten av elver eller vann til ikke å oppholde seg eller sove på bakkeplan.

OVERSVØMT: En brannmann i Tokyo inspiserer en gate som er oversvømt etter tyfonen Hagibis sine herjinger. Foto: Kyodo/REUTERS/NTB Scanpix.
OVERSVØMT: En brannmann i Tokyo inspiserer en gate som er oversvømt etter tyfonen Hagibis sine herjinger. Foto: Kyodo/REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

Flere timer før den verste delen av stormen traff land, ble det første dødsofferet registrert i Chiba, øst for Tokyo.

Mannen kjørte en liten lastebil som ble kastet rundt av en tornado som oppsto idet tyfonen nærmet seg. Han ble sendt til sykehus, men erklært død ved ankomst. I samme område var strømmen gått flere steder. Chiba ble også rammet av en kraftig tyfon i september.

TORNADO: Lørdag 12. oktober inntok en tornado den japanske byen Ichihara. Minst en ble drept og fem ble skadd i uværet. Like etter slo tyfonen Hagibis inn over store deler av Japan. Video: AP Vis mer

En annen mann omkom da et jordskred traff to hus øst i landet, ifølge Reuters.

Innstilte fly

Tyfonen fikk alvorlige konsekvenser allerede før det begynte å blåse opp på fastlandet.

Japans Grand Prix i Formel 1 er avlyst. Det samme er flere store rugbykamper, og over 1.900 flyavganger er innstilt. Også tog og T-banesystemet var stanset i påvente av uværet, skriver NTB.

Bilfabrikantene Toyota og Honda har stengt sine fabrikker, og supermarkeder hadde tomme hyller etter at mange innbyggere sikret seg forsyninger fredag.

TYFON: Norske Marie Veblungsnes Nybakk (30) studerer i Tokyo, og forbereder seg på rekord-tyfonen «Hagibis». Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Særlig eldre, handikappede og foreldre med små barn ble oppfordret til å forlate de berørte områdene tidlig før uværet nådde land.

Det er fire grunner til at denne tyfonen er så farlig, skriver nettstedet NHK World Japan.

1: STØRRELSE:

Hagibis har et stort hvelv med skyer. Det området hvor det blir mest vind er hele 1400 kilometer langt. Det tilsvarer nesten halvparten av lengden på den japanske skjærgården. Dette fører til at stormene vil begynne tidligere, vare lengre og gjøre seg gjeldende på et større område.

2: STYRKE

Hagibis hadde en styrke på 915hPa torsdag, noe som gjør den til den mest intense tropiske systemet i 2019. Da den oppstod ved Mariana øyene droppet trykket fra 992hPa til 915 hPa i løpet av 24 timer. Ifølge Digital Typhoon, er dette den niende raskeste intensiveringen som noen gang er registrert. Hvis trykket holder seg vil dette være den kraftigste tyfonen som noen h´gang har truffet kysten i Tokyo-regionen.

3: TIDSPUNKTET

Det som gjør Hagibis enda mer truende er tidspunktet the den treffer land. Denne helgen er det veldig nært å være fullmåne, noe som fører til høy vannstand. Kombinasjonen av tidevann, enorme bølger og kraftig vind kan føre til flom veldig mange steder.

4: LOKASJON

Hagibis kan bli den andre stormen som treffer Tokyo-området på svært kort tid. Tidlig i september ble byen rammet av tyfonen Faxai som er den sterkeste tyfonen som noen gang er registrert i området. Den målte rekordhøye 207 km/t i vindkastene i Chiba prefektur. Minst tre mennesker døde, flere hundre tusen mistet strømmen i en uke og de materielle skadene var svært store.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer