- Gjør alt for å unngå direkte kontakt

Det hvite hus gjør angivelig alt i sin makt for å unngå synlig kontakt mellom Joe Biden og Vladimir Putin under G20-toppmøtet i november.

AVVISER MØTEPLANER: Joe Biden og Vladimir Putin har kun møttes én gang siden førstnevnte tiltrådte som president, her i Genève i 2021. Nå hevdes det at Det hvite hus gjør alt for å unngå direkte kontakt under G20-toppmøtet i november. Foto: Patrick Semanskij / AP / NTB
AVVISER MØTEPLANER: Joe Biden og Vladimir Putin har kun møttes én gang siden førstnevnte tiltrådte som president, her i Genève i 2021. Nå hevdes det at Det hvite hus gjør alt for å unngå direkte kontakt under G20-toppmøtet i november. Foto: Patrick Semanskij / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det har ikke vært direkte kontakt mellom Joe Biden og Vladimir Putin siden Russland gikk til full angrepskrig mot Ukraina.

Da de to bekreftet sin deltakelse på G20-toppmøtet på Bali i november, lå det an til at det ville skje.

Iver B. Neumann, forsker og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, uttalte til Dagbladet at han håper og tror de vil være interessert i å avholde uformelle møter i den forbindelse.

Nå melder Politico at Det hvite hus tar «alle mulige steg» for å unngå direkte kontakt mellom de to statslederne under toppmøtet.

- Vil unngå møter i korridorene

Den amerikanske presidenten åpnet forrige uke opp for å møte sin russiske motpart under G20-toppmøtet - fortrinnsvis for å diskutere løslatelse av Brittney Griner, den amerikanske basketballspilleren som sitter fengslet i Russland.

Kort tid seinere uttalte Vladimir Putin at han ikke «ser behovet» for å snakke med Joe Biden.

Han svarte samtidig kryptisk på spørsmål om sin deltakelse.

- Russland vil absolutt delta. Når det gjelder formatet, tenker vi fortsatt på det, sa han til pressen under CIS-toppmøtet i Kasakhstan.

Politicos kilder understreker at det ikke kan utelukkes at de to vil treffes på et tidspunkt under G20-møtet, men opplyser at de har utelukket et formelt møte, og at de tar skritt for å sikre at statslederne ikke møtes i en korridor eller avbildes sammen på et gruppebilde.

- Vi vet hva president Biden synes om president Putin; han mener han er en drapsmann, en krigsforbryter, sier William Taylor, tidligere amerikansk ambassadør til Ukraina, til avisa.

- Du treffer vanligvis ikke drapsmenn og krigsforbrytere

RUSSLAND: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier Russland ikke må undervurderes, selv om de virker styrkene deres i Ukraina virker svakere enn antatt. Vis mer

Planlegger møte med Xi

Kinas president Xi Jinping skal også trolig delta på toppmøtet i november. Joe Biden har hatt flere videomøter med ham, der konflikten mellom Kina og Taiwan har vært tema.

De to avtalte da et toppmøte ansikt til ansikt.

Det var før kongressleder Nancy Pelosi besøkte Taiwan, og før Kina protesterte kraftig mot at USA varslet at de for første gang vil innlede formelle handelssamtaler med Taiwan.

Ifølge Politico har amerikanske og kinesiske tjenestepersoner siden jobbet i stillhet med å arrangere et møte mellom de to presidentene.

Et slikt møte har ikke blitt offisielt annonsert, og avisas kilder understreker at planene om et møte fortsatt kan falle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer