DREPT: Amerikanske John Allen Chau ble trolig drept da han besøkte en isolert indisk stamme. FOTO: Reuters / NTB Scanpix
DREPT: Amerikanske John Allen Chau ble trolig drept da han besøkte en isolert indisk stamme. FOTO: Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Gjør alt vi kan for å forhindre det

Drapet på John Allen Chau kaster lys over stammeturisme.

Tidligere denne uka ble det kjent at den amerikanske turisten John Allen Chau trolig ble brutalt drept av en isolert og fremmedfiendtlig stamme på North Sentinel Island i den indiske øygruppa Andamanene.

Øya er hjemsted for en isolert stamme kjent for å skyte på folk fra utenomverdenen med pil og bue. Besøk til øya er strengt regulert av myndighetene, og det er forbudt å ha kontakt med stammemedlemmene.

Stammeturisme

Likevel - ved hjelp av å betale sju fiskere, ifølge indiske myndigheter - skal eventyreren og misjonæren ha tatt seg til øya i håp om å etablere Jesu rike der.

Dødsfallet kaster lys over fenomenet stammeturisme, ifølge BBC. Særlig har Jarawa-stammen og sentineleserne vært av interesse for de 500 000 årlige besøkende på øygruppa.

For å observere Jarawa-stammen, har mange turister benyttet seg av en to timer lang bussreise fra øygruppas hovedstad Port Blair til Baratang. For å gjøre det, må man reise langs Andaman Trunk Road.

ISOLERT: En mann som skal ha levd isolert i Brasils jungel i over 20 år har blitt filmet på nært hold for første gang, i en video filmet av Brasils nasjonale urfolksorganisasjon. Video: CNN / FUNAI Vis mer

Forbud

I 2013 la høyesterett ned et forbud mot at turister kunne benytte seg av veien. Forbudet ble seinere reversert da lokale myndigheter forsikret domstolene om at de ikke ville tillate turisme eller kommersielle interesser i de utsatte områdene.

Manish Chandi, som har studert øygruppa i 18 år, forteller at det ble satt opp en ferje som et alternativ til veien.

- Det var et smart trekk. Om noen spør, kan de alltids si de har gjort det mulig for turistene å velge et annet alternativ, og at valget hviler på dem. Men nesten uten unntak velger turistene å reise langs veien, sier Chandi til BBC.

- Også yachter med turister reiser ofte forbi øyene. Men de fleste blir avskrekket av at kystvakta patruljerer i området, sier han.

- Gjør alt vi kan

Govind Ram, direktør for en institusjon som har som oppgave å bevare stammene, sier at de er fullstendig klare over at turister ønsker å se stammebefolket

- Det stemmer at turister fascineres av stammene. Vi gjør alt vi kan for å forhindre at turistene får sett dem, sier han.

Til tross for at det insisteres på at lokale myndigheter må innvilge en søknad for at turister skal kunne besøke de utsatte reservatene, mener flere naturvernere at reverseringen av det tidligere forbudet sender et signal om at man på sikt vil tillate turisme, skriver den britiske kanalen.

DREVET PÅ FLUKT: I slutten av juni fikk lokalbefolkningen ved elva Envira i Brasil, på grensa til Peru, seg en overraskelse da fem personer fra en til nå isolert Amazonas-stamme kom ut av regnskogen. Video. Funai / YouTube Vis mer Vis mer

Notatene

I etterkant av Chaus død, har det blitt gjort funn av 13 sider med håndskrevne notater som beskriver hans siste dramatiske dager.

«Jeg er redd. Jeg ser på solnedgangen og den er vakker - gråter litt … og lurer på om det er den siste solnedgangen jeg opplever», skrev han i notatene som ble etterlatt i en fiskebåt utenfor øya, ifølge Washington Post.

Tidligere denne uka padlet Chau inn til øya i en kajakk, og hadde med seg fisk, sakser og sikkerhetsnåler som han ville gi i gave til stammefolket.

En av dagene på øya skal en liten gutt ha forsøkt å treffe ham med en pil.

«Hvorfor måtte den lille gutten skyte meg i dag?», spør han i notatene.

Indiske myndigheter mener Chau visste at stammen var fremmedfiendtlige. For eksempel har de skutt piler mot helikoptre og drept to fiskere tidligere.

«Jeg vil ikke dø. Kan det være smartere å la noen andre gjennomføre oppdraget? Nei jeg tror ikke det», noterte han.

En av verdens farligste

17. november besøkte han øya for siste gang. Ifølge fiskerne, som er arrestert mistenkt for å ha hjulpet ham til å besøke øya, ble han drept den dagen.

Fiskerne skal siden ha sett stammefolk binde et tau rundt halsen hans og dra ham av gårde. De ble redde og rømte fra stedet, men dro tilbake morgenen etter og fant mannens lik ved stranda, sier en politikilde til nyhetsbyrået AFP.

North Sentinel Island er fullstendig avskåret fra resten av verden, og indiske myndigheter har innført totalforbud mot å gå i land der. Selv ikke den indiske marinen får lov til å besøke øya.

Urbefolkningen, sentineleserne, antas å utgjøre mellom 50 og 150 mennesker. De er blant verdens mest isolerte folkegrupper, og stammen regnes også for å være en av verdens farligste, ifølge NTB.