Gjør BÅTKUPPET i august

MOLDE (Dagbladet): Folk drar til sjøs igjen - på egen kjøl. Båtsalget har gått rett til værs, og om lag 10 000 nye båter er kommet på sjøen i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bølgeskvulp, fiskestang, solgangsbris og noe kaldt i glasset - den store sommerdrømmen for svært mange nordmenn. Ola og Kari lar seg ikke skremme av trusler om alkoholgrense og fartsreduksjoner på sjøen. Godt og vel 500 000 små og store fritidsbåter seiler langs norskekysten. Bare siden i fjor har båtsalget økt med 10 prosent. På to år er økningen 30 prosent.

Mellom 6000 og 8000 personer skaffer seg i år splitter ny motorbåt i år. Det viser tall fra Norges Båtbransjeforbund. I tillegg kommer 1500 gummibåter samt et mindre antall seilbåter, joller og kanoer.

Flest fra utlandet

Aller best har sesongen vært for båtimportørene. Importen har gått opp 26 prosent i antall båter og 113 prosent i verdi.

Båtbransjen regner med å selge hele 18 000 utenbordsmotorer denne sesongen. Og de aller fleste velger en liten motor til jolla. Norske båtbyggere har imidlertid ikke mye å juble for. Eksporten til utlandet har gått ned med ni prosent. I kroneverdi snakker vi om 17 prosent nedgang.

- August er den desidert beste måneden for båtsalg. Da er det også gode muligheter for en bra handel. Det sier båtmekler, Torbjørn Størksen, ved Aktuell Marin i Molde. Med ti års fartstid som båtselger har han vært med på både opptur og nedtur i båtbransjen.

Båtbransjen ligger alltid ett til to år etter bilbransjen. Og med et godt bilsalgår i år venter båtbransjen på sitt nye «gullår» neste år.

- Jeg tror ikke det blir like vilt som på åttitallet. Folk er blitt flinkere med pengene sine. Nå er det oppsparte midler som brukes, sier Erlend W. Prytz i Norges Båtbransjeforbund.

Helst brukt

De aller fleste som skaffer seg båt for første gang kjøper bruktbåt. Majoriteten handler privat, andre går gjennom brukbåtformidlere eller båtforhandlere.

Vi du gjøre et skikkelig røverkjøp, bør du trolig se deg om etter en trebåt. Etterspørselen er lav. Derfor kan du virkelig gjøre et kupp dersom du finner din drømme-trebåt.

Du kan få tak i fine tresnekker rundt 30 fot til 50 000 kroner, mens plastbåter i samme størrelsesorden faller to-tre ganger så dyrt.

- Trebåten er for mange «nostalgibåt». Mye arbeid men også mye sjarm. Den som ikke vil legge for mye arbeid i båtpussen bør velge plastbåt, arbefaler Erlend W. Prytz.

Følg værmeldingen

Tenk vær og geografi når du skal kjøpe bruktbåt. Er du på jakt etter en båt med stort overbygg og lite uteplass, kan du finne gode tilbud på disse på steder der været ofte krever slike båter. Både Nordvestlandet og Nord-Norge krever gjerne slike farkoster. Utvalget av åpne, raske båter, skjærgårdsjeeper og båter med stor uteplass finner du størst på Øst- og Sørlandet. Det finnes i dag også kjeder av bruktbåtforhandlere som innhenter tilbud og oversikt fra hele landet. Bruktbåtblader med tekst og bilder finnes hos bladforhandlere.

Men husk: Det koster fort tusenlapper å frakte en båt fra ett sted i landet til et annet.