Sneies og skremmes av elsparkesykler:

- Gjør de det for gøy?

Svaksynte Mette Leinum og førerhunden Vesla tør ikke lenger bevege seg i Oslo sentrum på grunn av elsparkesyklene. Nå jobber politikerne med å stramme inn reglene.

REDD: Sterkt svaksynte Mette Leinum med førerhunden Vesla. Leinum tør ikke lenger gå i Oslo sentrum på grunn av elsparkesyklene. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
REDD: Sterkt svaksynte Mette Leinum med førerhunden Vesla. Leinum tør ikke lenger gå i Oslo sentrum på grunn av elsparkesyklene. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Elsparkesyklene gir frihet og mobilitet til tusenvis hver dag i de store byene. Men for andre har farkostene gjort at byen oppleves som uframkommelig og stengt.

- Jeg ønsker at elsparkesyklene ikke får kjøre eller parkere på fortau. Det må være en form for sanksjoner når det går utover andre, sier Mette Leinum, som ikke lenger tør å gå i Oslo sentrum.

Leinum er sterkt svaksynt og får hjelp av førerhunden Vesla når hun er ute og går. Tidligere koste hun seg med å gå i byen, mens hun nå velger kollektivt selv på korte strekninger.

Det er rett og slett blitt for krevende å bevege seg rundt.

- Det er skummelt. Syklene ligger slengt rundt på gater og plasser, som gjør det krevende å bevege seg. Vi må sette ned farten så hunden får jobbe godt rundt alle hindringene. Noen ganger stopper hun opp når gata er helt sperret. Da må jeg finne ut hvorfor hun stopper, sier Leinum.

Det kan være krevende nok for funksjonsfriske å gå sikksakk mellom henslengte elsparkesykler. For en svaksynt med førerhund øker vanskelighetsgraden betraktelig.

- Jeg må flytte på elsparkesyklene for at Vesla og jeg skal komme fram. Det er tungvint. Det er som regel andre folk i nærheten, men jeg har ennå ikke opplevd at noen hjelper til, forteller Leinum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer