Gjør deg både varm og mett

Grisen Boris har ekte svinepels.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjekk grisen Boris, tilhørende rasen Lincolnshire Curly Coat – den har geiteliknende ull over hele kroppen! Et vesen som kan skaffe deg både bacon og varmt undertøy må vel kunne kalles det ultimate husdyret?

Rasen, kalt sauegris på folkemunne, skal ha vært vanlig i England tidligere, men døde ut i tidlig på syttitallet. Det skriver bonden Tony York på sine nettsider.

Han driver gården «Pigs Paradise» i Wiltshire i Sørvest-England med sære griseraser som spesialitet, og mener en del av britisk dyreholdstradisjon gikk tapt da de hårete vesenene i sin tid ble utkonkurrert av griser som vokser raskere.

Fant dem igjen i Ungarn

Etter grundige undersøkelser fant York imidlertid ut at en rekke sauegriser ble eksportert til Øst-Europa tidlig i forrige århundre, og i Ungarn ble den krysset med en lokal, hårete griserase og høyt skattet for å klare seg godt gjennom kalde vintermåneder. Etter å ha lett over store områder i både Ungarn og Østerrike, klarte han å oppdrive mange nok individer til å starte oppdrett av rasen hjemme.

- Det var en massiv oppgave. Det nytter ikke å importere et par av dem. Vi kjørte hundrevis av kilometer, fra gård til gård, for å finne mange nok, forteller York til avisa Daily Mail.

Etter å ha kjøpt i alt sytten sauegriser og forsert de nødvendige byråkratiske papirøvelsene, kunne han sette seg bak rattet i lastebilen og kjøre de nesten 4000 kilometerne hjem.

En drøm blir virkelighet

STOLT BONDE: Tony York er spesialist på sære griseraser. Han har hentet de ulne dyra tilbake til England, der de har vært utdødd i nesten 40 år. Foto: STELLA PICTURES
STOLT BONDE: Tony York er spesialist på sære griseraser. Han har hentet de ulne dyra tilbake til England, der de har vært utdødd i nesten 40 år. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Nå er de registrert som etterkommere av den opprinnelige Lincolnshire Curly Coat, og bonden kan stolt hevde å ha reintrodusert en historisk griserase til Storbritannia.

- For meg er dette en drøm som blir virkelighet. Selv om grisene er av ungarsk og østerriksk avstamning, representerer de britisk gårdsbrukshistorie. Jeg husker selv at den siste sauegrisen ble slaktet for 37 år siden, det var en tragedie, sier York.

Den avbildede grisen er for øvrig oppkalt etter den britiske parlamentarikeren Boris Johnson, som også er kjent for håret sitt.

Det er imidlertid ikke vanlig å bruke griseulla til klær. Den skal først og fremst egne seg til fluebinding.

SER UT SOM EN KRYSNING: Av sau og gris. Men det er en gris.
DEN OPPRINNELIGE BORIS: Den hårete grisen er oppkalt etter den konservative, britiske parlamentarikeren Boris Johnson.