Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjør deg klar: 30. juni får vi alle et sekund ekstra

Bruk det som du vil.

MÅ STILLES: Disse Patek Philippe-klokkene fra 1932 må stilles til sommeren. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix
MÅ STILLES: Disse Patek Philippe-klokkene fra 1932 må stilles til sommeren. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enkelte ønsker seg flere timer i døgnet. Det kommer de ikke til å få. Men 30. juni vil vi alle få et ekstra sekund, melder CNN.

Årsak: Jorda roterer litt saktere enn den pleier.

International Earth Rotation and Reference Systems Service, som følger med på jordas bevegelser og har ansvaret for å sørge for at klokkene våre holder tritt, sendte mandag ut melding om at det igjen er på tide å legge til et sekund, og at det i praksis vil skje mellom 30. juni og 1. juli.

Det legges til et sekund med ujevne mellomrom, for at verdens atomur og alle andre klokker, skal være mest mulig i synk med jordas bevegelser. Forrige gang det skjedde var i 2012, og før det i 2009, 2006 og 1999 (sjekk hele lista her).

De ekstra sekundene kan skape problemer for ulike datasystemer verden over, og ifølge CNN ønsker amerikanske myndigheter å gå bort fra hele systemet. Andre, som britene, vil beholde dagens system, slik at klokkene våre er synkrone med jordas rotasjon.

Lik Dagbladet på Facebook