Gjør deg klar: 30. juni får vi alle et sekund ekstra

Bruk det som du vil.

MÅ STILLES: Disse Patek Philippe-klokkene fra 1932 må stilles til sommeren. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix
MÅ STILLES: Disse Patek Philippe-klokkene fra 1932 må stilles til sommeren. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Enkelte ønsker seg flere timer i døgnet. Det kommer de ikke til å få. Men 30. juni vil vi alle få et ekstra sekund, melder CNN.

Årsak: Jorda roterer litt saktere enn den pleier.

International Earth Rotation and Reference Systems Service, som følger med på jordas bevegelser og har ansvaret for å sørge for at klokkene våre holder tritt, sendte mandag ut melding om at det igjen er på tide å legge til et sekund, og at det i praksis vil skje mellom 30. juni og 1. juli.

Det legges til et sekund med ujevne mellomrom, for at verdens atomur og alle andre klokker, skal være mest mulig i synk med jordas bevegelser. Forrige gang det skjedde var i 2012, og før det i 2009, 2006 og 1999 (sjekk hele lista her).

De ekstra sekundene kan skape problemer for ulike datasystemer verden over, og ifølge CNN ønsker amerikanske myndigheter å gå bort fra hele systemet. Andre, som britene, vil beholde dagens system, slik at klokkene våre er synkrone med jordas rotasjon.

Lik Dagbladet på Facebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer