Gjør deg klar for 2001

Men gjør deg først ferdig med 2000. Vi oppsummerer året hvor kvinnene tok gull, oljen gjorde oss late og børsen fikk juling. Sjekk om du har gått glipp av noe!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld river vi ned den gamle kalenderen og skriver 2001. Dagbladet.no har laget en oversikt over høydepunktene innen nyheter fra Norge, utlandet og sporten de siste tolv månedene.

Januar: Åsta-ulykka, kubanske Elian og DVD-Jon

Februar: Jens tok AP-toppen og Anna Kournikova forlovet seg

Mars: David Beckham tok håret og Jens Stoltenberg ble statsminister

April: Voldsomme demonstrasjoner mot Verdensbankens toppmøte i Washington

Mai: Baneheia-drapene og gisseldrama i Hjelmeland barnehage

Juni: 58 kinesere blir funnet døde i en lastebil og Norge ryker ut av EM-sluttspillet

Juli: Dagbladet trykker kyssebildet og 109 personer dør i Concorde-styrten

August: FrP blir landets største parti og Kursk synker

September: Tina Jørgensen forsvinner og Ariel Sharon starter Midtøsten-uroen ved å besøke al-Aqsa-moskeen

Oktober: Kadra avslører imamene og Slobodan Milosevic blir jaget fra makten

November: Amerikanerne går til valgurnene og Tore Andre Flo blir tidenes dyreste norske fotballspiller

Desember: Green Ålesund og John R går på grunn og EU åpner seg østover med Nice-traktaten

Årets ditt og datt

Dagbladet har også laget en kåring av årets kultur-begivenheter. Årets mannebein og årets munnfull, årets kjærlighet og årets Bækkelund. Eller er du mer nysgjerrig på årets fatso og årets plage?

2000 var året som gikk så fort. Hva var nå det, egentlig? Ingenting brøt sammen ved årsskiftet, men mye gikk galt utover året. Noe ble bra også.

Les hele lista - garantert Mette-Marit-fritt!

Klar for det store smellet

Det blir ikke skikkelig nytt år hvis det forrige ikke blir behørig lagt bak. Dagbladet.no har laget den ultimate nyttårsaften-guiden (ganske bra iallfall). Her finner du ut hvordan du pynter til festen, den beste sjampanjen og de feteste sigarene.

Vi har testet raketter og utelivet rundt om i landet. Du finner også værmeldinga for timene rundt årsskiftet, bakrustips og noen ideer til aktiviteter 1. januar.

Sjekk Dagbladet.nos nyttårs-guide.

Det egentlige årtusenskiftet

Rent vitenskapelig er det ingen tvil: Det nye årtusenet starter 1. januar 2001. Hvis du feiret årtusenskiftet ved forrige årsskifte, var du ett år for tidlig ute.

Like før forrige årsskifte var det stort engasjement fra en del ildsjeler som gikk sterkt imot at det offisielle Norge var i ferd med å feire inngangen til det nye millennium ett år for tidlig.

En av de mest engasjerte var industridesigner Svein Erling Lode i Høvåg utenfor Kristiansand. På hans hjemmeside på internett haglet det inn med innlegg. Det var et enormt engasjement så lenge det varte. Nå tar det av igjen.

Her får du mer skytts til millenniums-krangelen.

Børsåret

Det var året det var så bratt på Oslo børs. Totalindeksen falt kun med 1,7 prosent, men fra årstoppen var kursfallet nesten 50 prosent. Noen kom fra det med kontoen i behold, noen tapte mye og andre tapte forferdelig mye.

2000 var også året så mange godt synlige ledere dalte ned fra næringslivshimmelen i sine gyldne fallskjermer.

Les hva som skjedde året børsen fikk juling.

Oljen gjør oss late

- Fortsetter den økonomiske utvikling i Norden som nå, er det ikke lenge før både Sverige og Finland går forbi oss i levestandard, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem med en bekymret mine.

Fra sin utkikkspost i Norges Bank aner han imidlertid et lite element av stagflasjon i Fastlands-Norge. Inflasjonen er i høyeste laget mens veksten en tid har vært for lav. Vi har i noen grad selv valgt å ha lavere veksttakt enn andre land.

- Ved å prioritere en rekke omfattende arbeidstidsreformer i løpet av få år, økt ferie, tidligpensjonering og kontantstøtte, begrenser vi selv vekstevnen. Dette blir forsterket av økningen i antall uføre og sykedager. I tillegg kan det se ut til at vi er inne i en periode med lav vekst i produktiviteten i timeverk, sier Gjedrem.

Les hvordan sentralbanksjefen ser på den økonomiske framtida.

Idrettsåret

Det var kvinnenes år i norsk idrett, året da gutta fikk skikkelig juling i kampen om det ene av de to områder hvor norske menn fortsatt hadde tilnærmet monopol: Næringslivets sjefsstoler og toppen på olympiske seierspaller.

Det var OL-vinnerne som var de største heltene. Trine Hattestad avsluttet sin karriere med et fantastisk år: Hun satte verdensrekord med 69,49 på Bislett, fikk en femdel av gullpotten i Golden League, vant Grand Prix sammenlagt, og i hennes femte OL ble det endelig gull.

Les om jentenes jubelår.

Midtøsten eksploderte - igjen

Israelere og palestinere går et nytt år i møte, uten en fredsavtale, men med en følelse av at de tross alt er på talefot mellom de blodige voldshandlingene på Vestbredden og i Gaza.

- Alt som er oppnådd med hensyn til utvikling av palestinernes levekår de siste tre årene, er blitt fullstendig ødelagt de siste to månedene, sa FNs representant i Midtøsten Terje Rød-Larsen i begynnelsen av desember.

Ser det bedre ut nå? Med Midtøsten er det vanskelig å vite.

- Den eneste måten partene kan redde situasjonen på, er å gjøre de smertefulle kompromissene de er nødt til å komme med, sier Rød-Larsen.

Les om det blodige året i Midtøsten.

NSB i krise

NSB i 2000 - da tog sto og sjefer gikk. Tusenårsskiftet ble på ingen måte det jubelåret for NSB som tidligere konsernsjef Osmund Ueland ønsket seg. Det ble et sammenhengende år med ulykker og uhell, tog som sto stille eller var forsinket, og der sjefer - inkludert Ueland - gikk fra sine stillinger.

Det startet med Åsta-tragedien i januar og fortsatte hele året.

Les om NSBs forferdelige år.

Tusenårsbabyen

Lille Kjetil René Trøyflat aner det ikke selv ennå, men han er den første som kom til Norge i det nye årtusenet. Tre minutter over midnatt 1. januar 2000 gjorde han sin entré fra mamma Christin Trøyflats mage.

Timene etter en fødsel er for de fleste mødre ikke preget av et brennende ønske om å være fotoobjekt for rikspressen, men Christin tok det hele med stor ro.

Les hvordan året har vært for krabaten som krøp ut først.

Familiens århundre

Endelig en spådom om framtida som man har lyst til å tro på: Framtidsforsker Liselotte Lyngsø mener at 2000-tallet vil bli familiens og de nære forholds århundre. Hun tror at færre vil skille seg, og at mange barn vil gi status.

- Vi returnerer til hjemmet og beskytter oss selv mot verden «der ute». Det er nye ting overalt: Ny mat, ny religion, ny vitenskap, ny moral - nytt alt. Trenden vi kaller «cocooning» betyr at vi vender oss innover, er mer hjemme, ved «video-peisbålet» - tilbaketrukket til sikkerheten i vår egen kokong, sier Faith Popcorn.

Les hvordan framtida blir.

CONCORDE-STYRTEN: Samtlige 109 om bord og fire på bakken døde da overlydsflyet eksploderte i en ildkule 25. juli.
DÅRLIG START: Årtusenet startet med togulykka på Åsta 4. januar. 19 mennesker omkom i den grusomme kollisjonen.
FØRST UTE: Kjetil René Trøyflat ble Norges millenniums-barn. Ellers er han som barn flest.
ENDELIG OL-GULL: Trine Hattestad avsluttet karrieren på best mulige måte - verdensrekord, Golden League-gull, Grand Prix-seier og OL-gullet som ble hennes til slutt.
KJEKKEST: Norske kvinner velger seg Thomas Giertsen - men ikke som far til sine barn. Da foretrekker de Jens Stoltenberg.
TABBEFESTEN? Slo vi hæla i taket et år for tidlig. Ja, hevder petimeterene fortsatt. Nå får endelig de også gå over i et nytt årtusen.