Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjør deg klar for en grønn høst

- Høsten er den tida av året da vi virkelig kan fråtse i all slags deilige grønnsaker. Og nå er det jo så billig også, smiler hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig. Hun råder folk til å ta vare på høstens grøde i fryseren. Da har du friske grønnsaker for hånda, hele vinteren gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snart femti år har Ingrid Espelid Hovig brødfødt seg på sine kunnskaper om mat og kosthold. Den tidligere tv-kokka er brennende opptatt av faget sitt, og jobber blant annet for Statens ernæringsråd.

- Jeg blir så glad av å se på grønnsaker. Alle de deilig fargene, og så smaker det jo så godt, sier hun på vei til Youngstorget i Oslo.

Lent over alle godsakene til torghandleren kommer hun med tips om hvilke grønnsaker som egner seg til forvelling og frysing.

Høsten er frysetid

- Jeg synes ikke det er noen vits i å forvelle grønnsaker som er å få tak i om vinteren. Da tar man jo bare opp plass i fryseren. Nå er tida inne til å gå til innkjøp av for eksempel broccoli, blomkål, purre og bønner. Og hvorfor ikke prøve noe nytt, som for eksempel å lage gresskar-pickles? En skal jo heller ikke glemme at prisene er veldig gunstige på denne tida av året, sier hun entusiastisk.

Forvelling av grønnsaker kan virke tidkrevende, og tid er noe de fleste av oss ikke har mye av i en travel hverdag. Ingrid Espelid Hovig tror likevel at du på sikt vil spare både tid og penger på alltid å ha grønnsaker i fryseren.

- Du slipper en del turer til butikken, og prisene er gunstigere om høsten enn om vinteren. Noen grønnsaker tar selvsagt mer tid å gjøre klar for fryseren enn andre, men det er jo litt gøy å holde på med mat også, ikke sant? sier Espelid Hovig.

Noe som er raskt gjort, og godt å ha liggende ferskt i fryseren, er krydderurter eller kryddergrønt. Oregano, timian, basilikum, gressløk, persille eller dill bare vaskes, tørkes, klippes opp og fryses ned i tette, små glass eller poser.

Er du helt grønn når det gjelder å ta vare på høstens delikatesser? Ingrid Espelid Hovig viser vei.
Er du helt grønn når det gjelder å ta vare på høstens delikatesser? Ingrid Espelid Hovig viser vei. Vis mer

Alltid beredt

- Med friskt grønt i fryseren har du alltid det lille som skal til for at middagen blir ekstra god, mener hun.

Et smart tips til folk som lever hektisk er å forvelle og fryse ned porsjoner med ratatouille/grønnsaksgryte. Da har du alltid ferske råvarer i huset, og grytene kan kombineres med ulike middager.

- Folk får bruke det de liker best av grønnsaker i en slik gryte, men løk, auberginer og squash synes i alle fall jeg er deilig. Vær oppmerksom på at grønnsaksgryter inneholder en del vann, og at den vil utvide seg når den fryser. Fyll derfor ikke emballasjen for full, oppfordrer hun.

Grønt som julegave?

Et annet godt tips for høst-grønnsakene, er å sylte det du liker best, og gi det bort som julegave.

- En mann jeg traff i forrige uke fortalte at han hvert år pleide å gi bort et glass med hjemmelagde sylteagurker i julepresang. Det synes jeg var en kjempegod idé, sier hun.

På slutten av rundturen på torget oppfordrer Ingrid Espelid Hovig folk til å spise mye grønnsaker, også som snacks.

- Kutt opp litt gulrøtter eller stangselleri, og server sammen med en deilig rømme- eller olivenolje-dip. Det ser bedre ut enn potetgull, samtidig som det er sunt. Ja, jeg synes i alle fall at det smaker helt fortreffelig.

FRYSETID: - Høsten er den ideelle tida for å kjøpe billige og gode grønnsaker og putte i fryseren. Det er lettvint, og ikke minst gøy, sier Ingrid Espelid Hovig entusiastisk.