Været

Gjør deg klar for høsten

Høsten har kommet, konkluderer meteorologen. I helga og neste uke blir det varierende vær i landet, og flere steder forventes det regn.

VÅTT OG GRÅTT: Denne værtypen kan bli tilfellet for flere deler av landet den kommende uka. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VÅTT OG GRÅTT: Denne værtypen kan bli tilfellet for flere deler av landet den kommende uka. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

September nærmer seg slutten, og for nordmenn sin del innebærer det at det både blir mørkere og at det kan være lurt å ta på seg tykkere klær.

Høsten har gjort sitt inntog og det betyr også at flere steder kan forvente en kjølig slutt på september.

- Høstlige temperaturer

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Julie Solsvik Vågane, forteller til Dagbladet at en front på Vestlandet torsdag vil få betydning for helgeværet både der og i Sør-Norge. På Vestlandet forventes det spredte byger.

Fredag beveger fronten seg imidlertid mot Østlandet.

- Utover fredagen blir det ganske greit i vest. For Østlandet gjelder denne fronten fredag. Det blir regn og ganske grått for fredagen, sier Vågane, og legger til:

- Det blir en grå start på helga for østlandet sin del, mens Vestlandet har litt mer spredte byger og perioder med sol fredag.

Dette beveger seg videre inn i helga.

- På lørdag er det fremdeles Vestlandet som er værvinneren. Lørdagen er det fremdeles perioder med regn og regnbyger på Østlandet. Det kan være litt av og på. Det ser ut som det blir mest nedbør sør på Østlandet, sier Vågane.

På Østlandet ligger helgas temperaturer på 10-12 grader på det meste.

- Det er høstlige temperaturer, sier Vågane.

En fordel bringer imidlertid værskiftet med seg.

- Fordelen med fronten er et jevnt skydekke, da blir det ikke like kaldt om morgenen. Det blir jevnere temperaturer på døgnet, sier Vågane.

I nord kan det også bli perioder med nedbør, og meteorologen sier det også ser ut til å bli en grå helg der også, med perioder med nedbør.

- Det blir litt nordlige vindretninger på lørdag. Det er kjølig luft, og temperaturene ser ut til å ligge jevnt like under 10 grader gjennom helga.

INDONESIA: Uryan Riana filmet at det regna på bare en bil i Indonesia i november 2021. Video: Uryan Riana/ItemFix. Ekspert: Eldbjørg D. Moxnes. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Skiftende og usikkert

Det ser heller ikke ut til at det er noen grunn til å legge vekk regnjakkene i noen deler av landet neste uke.

Vågane konkludere med at været for neste uke blir skiftende og usikkert. Vi kan heller ikke vente oss stabile høytrykk.

- Det er ikke veldig store tendenser i temperatur, det ser ganske jevnt ut inn i neste uke med vanlig høstvær, sier Vågane.

Det ventes også regn flere steder i neste uke. Rogaland starter uka med regn. Sør-Norge slipper heller ikke unna.

- Generelt per nå ser det våtest ut i Sør-Norge hele neste uke, sier Vågane.

For de nordre delene av landet tørt og fint.

- Det blir en tørr uke i nord om dette slår til. Det gjelder både Nordland, Troms og Finnmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer