- Gjør dem en bjørnetjeneste

- Dersom noen urettmessig har tilegnet seg en oppholdstillatelse, bør den trekkes tilbake, mener NOAS. Som legger all skyld på advokatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens TV2-avsløring kan få konsekvenser både for asyladvokater, asylsøkere og innvandrere som allerede har fått innvilget asyl i Norge.

- Folk kommer nok til å bli mer skeptiske til innvandrere, dessverre, sier generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Morten Tjessem, til Dagbladet.no.

Kommunalminister Erna Solberg (H) sier at UDI nå må bli mer kritiske, men Tjessem har vanskelig for å se hvordan de kan bli mer skeptiske enn de allerede er.

- Saken forteller ikke noe om at asylsøkere lyver, men om at advokater ikke tar jobben sin alvorlig. De ser kun etter fortjeneste og dette er noe jeg ser daglig, sier han.

Taper på å lyve

NOAS mener asyladvokater som oppfordrer sine klienter til å lyve, bare gjør dem en bjørnetjeneste.

- Det eneste riktige rådet er å fortelle sannheten. Asylsøkeren taper i det lange løp på å vri på historien.

- Er det ikke en tynn balansegang mellom å gi gode råd og fortelle hva som kan være lurt å si, eller i verste fall be klienten om å lyve?

- Nei, det er det stor forskjell på. Personen søker om beskyttelse og det er opp til norske myndigheter å avgjøre om det er grunnlag for opphold, sier Tjessem.

- Hva bør skje med asylsøkerne som angivelig skal ha betalt Tune?

- Innslaget viste kun en iscenesettelse, og det er ikke kommet fram noe som tyder på at noen asylsøkere har betalt for slike historier før.

- Men dersom det har skjedd?

- Dersom noen urettmessig har tilegnet seg en oppholdstillatelse, bør den trekkes tilbake, sier Tjessem.

REAGERER: Generalsekretær i NOAS sier advokatene bare er ute etter lettjente penger.