VIL LETTE SITUASJONEN: Finansminister Kristin Halvorsen mener dagens rentekutt vil bidra til å stimulere norsk økonomi. Foto: SCANPIX
VIL LETTE SITUASJONEN: Finansminister Kristin Halvorsen mener dagens rentekutt vil bidra til å stimulere norsk økonomi. Foto: SCANPIXVis mer

- Gjør det lettere for de med gjeld

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) tror dagens rentekutt vil hjelpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentekuttet på 1,75 prosentpoeng vil i betydelig grad lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld, fastslår finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hun mener det kraftige kuttet vil gi et viktig bidrag til å stimulere aktiviteten og sysselsettingen i norsk økonomi.

- Norges Banks rentereduksjon er noe større enn markedsaktørene forventet. Det er en indikasjon på at Norges Bank ser på situasjonen som alvorlig. Samtidig viser dette også at sentralbanken er rede til å fatte de vedtak som den mener er nødvendig for å møte de utfordringene vi står overfor, sier Halvorsen.

Hun merker seg også at Norges Bank varsler at styringsrenta framover vil følge en klart lavere bane enn tidligere anslått.


- Forventer at bankene følger etter

Frp-formann Siv Jensen betegner rentekuttet som overraskende stort, men gledelig. Hun krever at bankene umiddelbart senker rentene til vanlige låntakere. — Det er viktig at sentralbanken handler i en tid da regjeringen åpenbart ikke vet hva den skal gjøre. Et så stort kutt viser alvoret i situasjonen og er i realiteten en kritikk av regjeringens mangel på handling, sier Jensen til NTB.

Hun sier at rentekuttet vil bidra til å få fart i økonomien, men at regjeringen i tillegg må sette inn tiltak for å få slutt på lånetørken som mange bedrifter trues av.
— Kundene må også få nyte godt av dette. Det er ingen som helst grunn til at ikke bankene umiddelbart setter ned renten som vanlige kunder betaler for sine lån, sier Jensen.

- Regjeringen sitter med hendene i fanget
Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sier at det store rentekuttet viser hvor alvorlig situasjonen er i norsk økonomi.
— Det er tydelig at Norges Bank frykter en sterk økning i arbeidsledigheten. Men det er godt vi har en sentralbank som handler, så lenge vi har en regjering som sitter med hendene i fanget, sier Sanner til NTB.
Høyre er fornøyd med rentekuttet, men etterlyser tiltak som kan få i gang bankenes normale utlån til bedriftene.

- Nødvendig
Et helt nødvendig tiltak fra Norges Bank, mener KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen om rentekuttet på 1,75 prosentpoeng.
— Samtidig er kuttet et bevis på at ytterligere budsjettiltak i dagens situasjon ikke er til hinder for rentenedgang. Regjeringen må følge opp rentekuttet både med budsjettiltak og tiltak for å sikre at bankene faktisk tilfører næringslivet den finansieringen som trengs for å sikre arbeidsplasser, sier Syversen.
(NTB)

NÅ MÅ BANKENE KUTTE: Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, forventer at bankene kutter utlånsrentene.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
NÅ MÅ BANKENE KUTTE: Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, forventer at bankene kutter utlånsrentene. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

 

FORNØYD: Høyres første nestleder Jan Tore Sanner er glad Norges Bank handler. Han mener regjeringa sitter med hendene i fanget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FORNØYD: Høyres første nestleder Jan Tore Sanner er glad Norges Bank handler. Han mener regjeringa sitter med hendene i fanget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer