- Gjør det mer skambelagt å søke abort

Abortforkjemper og lege Gro Nylander har ikke vært i Stortinget siden striden om abortloven i 1975.

ABORTSTRID: Debatten om legers reservasjonsrett fortsatte etter spørretimen i formiddag: F.v.: helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), Torgeir Michalsen (Ap), lege og abortforkjemper Gro Nylander, blogger Susanne Kaluza og Jette F. Christensen (Ap) i vandrehallen etter spørretimen på Stortinget i formiddag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ABORTSTRID: Debatten om legers reservasjonsrett fortsatte etter spørretimen i formiddag: F.v.: helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), Torgeir Michalsen (Ap), lege og abortforkjemper Gro Nylander, blogger Susanne Kaluza og Jette F. Christensen (Ap) i vandrehallen etter spørretimen på Stortinget i formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Reservasjonsmulighet for fastleger var hovedsaken i den første ordinære spørretimen i Stortinget i dag. Helseminister Bent Høie (H) ble bombardert med spørsmål fra Ap-representanter om avtalen mellom regjeringspartiene og KrF om at fastleger kan reservere seg fra å henvise til abort.

- Uthuler abortretten Lege og abortforkjemper Gro Nylander har ikke vært på Stortinget siden kampen for abortloven i 1975. I formiddag var hun på plass igjen.Hun frykter at lovendringen regjeringen legger opp til, uthuler abortloven og kvinnens rett til abort, og var ikke fornøyd med Høies svar i dag.

- Jo raskere en uønsket graviditet kan avsluttes, jo bedre. De nye reglene vil kunne føre til forsinkelser i prosessen. Hvis det går for lang tid før kvinnen blir henvist til abort, vil hun havne i en nemnd, og da er vil tilbake til en ydmykende situasjon.

- Stempler kvinnen Fokuset på legens samvittighet, resverasjonsrett og legens mulighet til etisk refleksjon bidrar til å stemple kvinnen som en som ikke har den samme evnen til etisk refleksjon. Det er sårende. Endringene regjeringen varsler, gjør det mer skambelagt å ta abort, sier Nylander.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer