ABORTSTRID: Debatten om legers reservasjonsrett fortsatte etter spørretimen i formiddag: F.v.: helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), Torgeir Michalsen (Ap), lege og abortforkjemper Gro Nylander, blogger Susanne Kaluza og Jette F. Christensen (Ap) i vandrehallen etter spørretimen på Stortinget i formiddag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ABORTSTRID: Debatten om legers reservasjonsrett fortsatte etter spørretimen i formiddag: F.v.: helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), Torgeir Michalsen (Ap), lege og abortforkjemper Gro Nylander, blogger Susanne Kaluza og Jette F. Christensen (Ap) i vandrehallen etter spørretimen på Stortinget i formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Gjør det mer skambelagt å søke abort

Abortforkjemper og lege Gro Nylander har ikke vært i Stortinget siden striden om abortloven i 1975.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reservasjonsmulighet for fastleger var hovedsaken i den første ordinære spørretimen i Stortinget i dag. Helseminister Bent Høie (H) ble bombardert med spørsmål fra Ap-representanter om avtalen mellom regjeringspartiene og KrF om at fastleger kan reservere seg fra å henvise til abort.

- Uthuler abortretten Lege og abortforkjemper Gro Nylander har ikke vært på Stortinget siden kampen for abortloven i 1975. I formiddag var hun på plass igjen.
Hun frykter at lovendringen regjeringen legger opp til, uthuler abortloven og kvinnens rett til abort, og var ikke fornøyd med Høies svar i dag.

- Jo raskere en uønsket graviditet kan avsluttes, jo bedre. De nye reglene vil kunne føre til forsinkelser i prosessen. Hvis det går for lang tid før kvinnen blir henvist til abort, vil hun havne i en nemnd, og da er vil tilbake til en ydmykende situasjon.

- Stempler kvinnen Fokuset på legens samvittighet, resverasjonsrett og legens mulighet til etisk refleksjon bidrar til å stemple kvinnen som en som ikke har den samme evnen til etisk refleksjon. Det er sårende. Endringene regjeringen varsler, gjør det mer skambelagt å ta abort, sier Nylander.

Hun viser til sin fagforening, Norsk Gynekologforening,som har uttalt at reservasjonsretten setter lgene på en moralsk høyere hest enn kvinnene og krenker hennes rett til abort.

Reservasjonsmulighet Helseminister Bent Høie avviser at det nye regelverket som gir fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, uthuler abortloven. Han mener tvert imot at et nye regelverket styrker pasientrettighetene i forhold til praksis de siste årene,.Han sier regjeringen også vil sørge for bedre informasjon om kvinnenes rettigheter.

Høie understreker at legene kun får en reservasjonsmulighet innen klart definerte rammer.
- De nye reglene stiller klare krav til kommunene som inngår avtale med fastleger som vil bruke reservasjonsmuligheten. Vi setter kvinnenes rettigheter foran legens behov, men ivaretar hensynet til legene når kvinnens rettigheter er ivaretatt, sier Høie.

Ap-representant Tove Karoline Knutsen sier mange distriktskommuner sliter med å få tak i fastleger, og mener derfor kommunenes rett til å velge bort fastleger som ikke vil henvise til abort, er fiktiv.

- Det er ikke riktig. Kommunene må følge forskriftene, og kan ikke avtaler som bryter med dem, sier Høie.

Aps fraksjonsleder i helse- og sosialkomiteen, Torgeir Mikaelsen, sier at det er tydelig helseministeren har tatt på alvor alle innvendingene som er kommet etter at regjeringspartiene ble enige med KrF om å gi fastleger rett til å reservere seg mot aborthenvisning av samvittighetsgrunner.

Politisk nytale - Han har jobbet med å finne alle mulige sikkerhetsventiler, og opplegget er blitt bedre. Men det skaper uansett flere barrierer for pasienter i en sårbar situasjon. Når Høie sier at situasjonen nå blir bedre for kvinner, fordi det skal gis bedre informasjon, bedriver han politisk nytale. Det han kunne gjort, var å stå fast på det han mente for tre uker siden, nemlig at dersom du skal jobbe som fastlege, skal du gjøre det som Stortinget har bestemt.

- Hvis du ikke kan følge det av samvittighetsgrunner, kan du jobbe et annet sted i helsevesenet.
Når han sier at det ikke er en menneskerett å være fastlege i Norge, hvorfor ikke da bare gjøre det enkelt og greit istedenfor å bygge opp et nytt byråkrati som særlig rammer de yngste?
Jeg mener Høie undervurderer at det skapes barrierer som gjør det vanskeligere for jenter i en sårbar situasjon, sier Micaelsen.