Gjør det mulig å måle blodsukkeret med mobilen

Ny oppfinnelse skal gjøre det enklere for diabetikere å måle blodsukkeret.

ENKLERE: Med diabetesdagboken kan det bli enklere for diabetikere å måle blodsukkeret sitt. Foto: Jarl-Stian Olsen, Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin.
ENKLERE: Med diabetesdagboken kan det bli enklere for diabetikere å måle blodsukkeret sitt. Foto: Jarl-Stian Olsen, Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin i Tromsø har i samarbeid med Diabetesforbundet utviklet telefonapplikasjonen Diabetesdagboken, skriver iTrømso.

- Målingene av blodsukkeret utføres på vanlig vis, med et stikk i fingeren og bruk av blodsukkermåler. Det nye er at verdiene sendes til telefonen via Bluetooth, forklarer Hilde Gaard, som er prosjektleder ved senteret, til nyhetsbyrået Newswire.

Verktøyet er spesielt egnet for personer med diabetes type 2, og ti personer i Harstad tester nå den nye applikasjonen.

Lagrer opplysningene på skjermen - De som har diabetes er vant til å føre opp blodsukkernivå, matinntak og treningsmengde i en dagbok. Nå kan opplysningene i stedet lagres på telefonen, sier Kathrine Hestø Hansen i Diabetesforbundet.

- De historiske dataene som lagres på telefonen blir også et godt hjelpemiddel i samtale med lege dersom medisinering eller behandling må justeres, forklarer hun.

En av testpersonene oppdaget til eksempel at blodsukkeret økte hver onsdag. Forklaringen viste seg å være personens ukentlige vinkveld.

- Løsningen ble å ta seg en gåtur før vinkvelden, for slik å holde blodsukkeret i sjakk, sier Hansen.

- Kan bli tilgjengelig for alle Den nye applikasjonen er ikke klar for nedlasting enda. Først skal prosjektet evalueres.

- Det er nok fortsatt et stykke før alle som har diabetes kan ta i bruk denne applikasjonen, men vi håper den etter hvert blir tilgjengelig for alle, sier Hansen.

- For den vil kunne gi en stor helsegevinst til alle landets diabetikere.

Studenter ved Universitetet i Tromsø skal nå se på muligheten for å kommersialisere applikasjonen.