SKAFFER RESERVASJONSMULIGHET: Bent Høie la i går fram en skisse til hvordan han skal løse den omstridte saken om reservasjonsmulighet for henvisning for abort for fastleger. Det blir også lov å reservere seg mot å henvise til aktiv dødshjelp. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
SKAFFER RESERVASJONSMULIGHET: Bent Høie la i går fram en skisse til hvordan han skal løse den omstridte saken om reservasjonsmulighet for henvisning for abort for fastleger. Det blir også lov å reservere seg mot å henvise til aktiv dødshjelp. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.Vis mer

Gjør det mulig for leger å reservere seg mot å henvise til aktiv dødshjelp

I tilfelle det blir lovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie (H) vil endre fastlegeforskriften og gjøre det mulig for fastleger å reservere seg mot to konkrete oppgaver: å henvise til abort og å henvise til aktiv dødshjelp.

Men mens abort er tillatt ved lov, er aktiv dødshjelp ikke tillatt i Norge. Med lovendringen gjør Bent Høie det lov for leger å nekte å henvise pasienter til en behandling som ikke finnes.

- Hvorfor? - Det har vært en viktig del av debatten fra leger som er opptatt av at de vil ha en sikkerhet for at reservasjonsmuligheten vil omfatte aktiv dødshjelp, dersom det skulle bli tillatt i framtida. Det er en framtidig eventualitet som jeg håper ikke kommer.

Bent Høie avviser at han likestiller abort og aktiv dødshjelp.

- Det har ikke noe med at vi likestiller abort og aktiv dødshjelp. Det ene er et lovlig helsetilbud, det andre er ikke innført og kan ikke sammenlignes med det første. Likheten er at begge spørsmålene er alvorlige samvittighetsspørsmål, sier Bent Høie.

- Tror du noen kan føle det støtende at abort og aktiv dødshjelp nevnes i samme åndedrag?

- Nei. Det er ikke noe som nevnes i samme åndedrag og det er ikke likestilt, så da er man mer opptatt av konstruere problemstillinger enn å delta i en reell debatt, sier helseministeren.

- Er det ikke uvanlig å lage lover om ting som ikke er lov?

- He-he. Jeg er ikke så opptatt av om det er vanlig. Jeg er opptatt av å ivareta to viktige spørsmål, pasientrettigheter og legenes samvittighet, som også Legeforeningen er, sier Bent Høie.

Stopper her Han forsikrer at reservasjonsmulighet ikke er aktuelt for andre temaer, enten de er lovlige eller ikke. I debatten om reservasjonsrett har også reservasjon mot å skrive ut prevensjon og henvise assistert befruktning vært nevnt av enkelte. Det garanterer Høie at ikke vil skje.

- Det er for å unngå en vidåpen reservasjonsmulighet der hver enkelt fastlege fyller den med tro og innhold. Vi har vært opptatt av å lage den tydelig avgrensa, sier han.