- Gjør det vi kan i den grad vi er stand til å kjempe mot en supermakt

Wikileaks-sjef Julian Assange advarte mot at å sette Wikileaks ut av spill ville føre til automatisk åpning av kryptert monsterarkiv i nettmøte.

SVARER PÅ SPØRSMÅL: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er en populær mann. En nettprat med ham fikk Guardians nettsider til å gå ned. Foto: AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone/Scanpix
SVARER PÅ SPØRSMÅL: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er en populær mann. En nettprat med ham fikk Guardians nettsider til å gå ned. Foto: AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke lengre Osama bin Laden som er verdens mest ettersøkte mann - for øyeblikket heter mannen Julian Assange.

Wikileaks-sjefen er kanskje også verdens mest omtalte mann etter at Wikileaks lekket over 250 000 dokumenter fra det indre livet i amerikansk diplomati.  

Nå besvarer han spørsmål fra publikum live på The Guardians nettside.

- Savner hjemlandet Det første spørsmålet kommer handler om han har planer om å reise tilbake til sitt hjemland Australia.

- Jeg er australsk statsborger og jeg savner hjemlandet mye. Men de siste ukene har Australias statsminister Julia Gillard og utenriksminister Robert McClelland gjort klart at min retur ikke bare er umulig, men de jobber aktivt for å bistå amerikanske myndigheter i sine angrep mot meg og andre folk.

Han mener dette setter spørsmålstegn ved hva det vil si å være australsk statsborger.

- Betyr det noe i det hele tatt? Eller skal vi alle behandles som David Hiks ved første mulighet slik at australske politikere og diplomater vil bli invitert til de beste cocktail-festene ved de amerikanske ambassadene?

- Bradley er en helt - Med tanke på at du får all oppmerksomhet for lekkasjene, bør du ikke være takknemlig overfor kilden? spør en leser.

- De siste fire åra har et av våre mål vært å takke kilden som tar den reelle risikoen i nesten all formidling. Uten deres innsats, ville journalister vært ingenting. Hvis det virkelig er slik som Pentagon påstår, at den unge soldaten Bradley Manning står bak de siste avsløringene, så er han uten tvil en enestående helt, skriver han.

På spørsmål om han hadde forventet at Wikileaks ville få så mye oppmerksomhet over hele verden, er han klar på at det er noe han alltid har trodd.

- Jeg har alltid trodd at Wikileaks som konsept kunne spille en global rolle, og det var klart allerede så langt tilbake som i 2007 at det gjorde nettopp det da man endret valgresultatet i Kenya. Jeg trodde det ville ta to år istedet for fire for å bli anerkjent av andre som viktig. Så vi er litt bak tidsskjema og har mye jobb å gjøre.

- Kjemper mot supermakt - Truslene mot våre liv er en sak for det offentlige, men vi tar de riktige forholdsreglene i den gard vi er stand til det når man kjemper mot en supermakt.

En av The Guardian-leserne lurer også på hvordan Assange stiller seg til at blant annet Canadas statsministers seniorrådgiver Tom Flanagan tidligere har foreslått at Assange bør snikmyrdes:

- Det er riktig at Flanagan og andre kommer med alvorlige uttalelser som bør føre til at de blir siktet med å oppfordre til drap.

En annen leser spør hvorfor Assange mente det var nødvendig å være organisasjonens ansikt utad, og mener det gjør Wikileaks sårbar ved at kritikerne kan overbevise folk om at han er en ond terrorist som voldtar kvinner.

- Ville unngå egoistisk styring - Det er et veldig interessant spørsmål. Jeg prøvde å utgangspunktet hardt å sørge for at organisasjonen ikke skulle ha et ansikt, fordi jeg ikke ville at egoister skulle spille noen rolle i vår aktivitet, svarer Assange.

- Men dette førte raskt til forstyrrende nysgjerrighet om hvem vi var og at tilfeldige enkeltpersoner hevdet å representere oss. Til slutt må noen være ansvarlig for det beste, og i denne prosessen har jeg blitt ansiktet utad. Jeg får derfor utilbørlige angrep på alle aspekter av livet mitt, men samtidig får jeg også noe ufortjent ære, forklarer Assange.

Han får også spørsmål om Wikileaks har mottatt dokumenter om omhandler UFO og utenomjordiske ting.

- Mange raringer sender oss mail om UFO-er eller hvordan de oppdager at de var antikrist mens de snakket med sin eks-kone på en hagefest over en potteplante. Men som likevel ikke har oppfylt to av våre publiseringsregler:

1. at dokumentene ikke er selvskrevet
2. at de er opprinnelige

- Det er imidlertid verdt å merke seg at det faktisk er referanser til UFO-er i deler av dokumentene som ikke er publisert ennå, skriver Assange.

Har spredt dokumentene På spørsmål om hva som kommer til å skje hvis han og ledelsen i Wikileaks blir satt ut av spill kommer Assange med en trussel til myndighetene:

- Cablegate-arkivene er spredt, sammen med viktig materiale fra USA og andre land, til over 100 000 mennesker i kryptert form. Hvis noe skjer med oss, vil hoveddelene bli åpnet automatisk. Dessuten er alle dokumentene i hendene til en rekke nyhetsorganisasjoner. Historien vil vinne. Verden vil bli et bedre plass. Vil vi overleve? Det er opp til deg.

Her kan du forøvrig laste ned det krypterte arkivet som vil åpnes om det skjer Wikileaks-ledelsen noe.

Assange skulle i utgangspunktet besvare spørsmål fra klokken 13.00 britisk tid, som tilsvarer klokka 14.00 norsk tid, men på grunn stor pågang gikk siden ned - et bevis for en enorm interesse for mannen.

I 16.15-tida ble nettpraten avsluttet på The Guardians sider.