UFRIVILLIG UTGIFT: Hver måned må jenter og kvinner verden over punge ut for sanitetsprodukter. Det vil statsministeren på New Zealand gjøre noe med, og innfører nå gratis produkter til alle jenter som går på skolen. Foto: Scanpix/Shutterstock
UFRIVILLIG UTGIFT: Hver måned må jenter og kvinner verden over punge ut for sanitetsprodukter. Det vil statsministeren på New Zealand gjøre noe med, og innfører nå gratis produkter til alle jenter som går på skolen. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer

Gjør dette gratis

Gjør mensen-produkter gratis for å hindre fravær i skolen.

Publisert

Alle jenter som går på skole på New Zealand skal nå få bind og tamponger gratis. Det har statsminister Jacinda Ardern bestemt. ⁠

Grunnen er blant annet at hun frykter økt fravær på skolen - som følge av at mange ikke har råd til å kjøpe sanitetsprodukter, på grunn av økonomiske følger av corona.

NEW ZEALANDS STATSMINISTER: Jacinda Ardern. Foto: Scanpix
NEW ZEALANDS STATSMINISTER: Jacinda Ardern. Foto: Scanpix Vis mer

Etter å ha håndtert landets coronasituasjon med svært stø hånd, kom Jacida Ardern i går med kunngjøringen som får mange til å juble.

- Menstruasjon er et faktum i livet for halve befolkningen, og tilgang til disse produktene er en nødvendighet, ikke en luksus, sa hun.

Flere land

New Zealand følger i Skottlands fotspor, som vedtok et lovforslag i parlamentet på en lignende ordning i februar i år.

Det blusset liv i debatten om her hjemme også, ikke minst rundt momsen kvinner må betale på bind og tamponger.

- Vi vet at nesten 95 000 jenter mellom ni og atten år kommer til å holde seg hjemme fra skolen på grunn av mensen, sa Ardern ifølge Independent. Rett og slett fordi de ikke har råd til de nødvendige produktene.

Ardern sier at mensen ikke skal være en grunn til å bli hjemme fra skolen.

Derfor innfører landet å levere sanitetsprodukter som tamponger, bind og menstruasjonskopp til skoler i et forsøk på å takle fattigdom.

- Ekstra viktig i år

Det er bare en uke siden den internasjonale mensdagen. I år er denne dagen ekstra viktig, sier Åshild Skare, vann- og sanitærrådgiver i Kirkens Nødhjelp.

- Coronapandemien gjør at sårbare jenter og kvinner som allerede opplever utfordringer med mensen, har fått det enda tøffere, skriver hun.

I mange land har det blitt vanskeligere å få tak i sanitærprodukter som følge av stengte grenser og portforbud.

- Det er vårt samfunnsansvar å forhindre at jenter og kvinner ikke dropper ut av skole eller jobb, og ikke er i stand til å ta del i samfunnet på grunn av menstruasjon. Derfor må ikke mensen overses eller nedprioriteres i kriser.  Rent vann og bind er ikke bare «kjekt å ha», det handler om grunnleggende menneskerettigheter, liv og helse, og ikke minst likestilling mellom menn og kvinner, skrev hun i Dagbladet forrige uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer