Søvngjengeri:

Gjør dette i søvne: - Hysterisk morsomt

Celina Myers (27) gjør de merkeligste ting i søvne - og deler det på sosiale medier.

I SØVNE: Celina Meyers går viralt med sine søvnopptak på videoplattformen Tiktok. Reporter: Emma Dalen. Video: @Celinaspookyboo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I går kveld spiste jeg ost, tok melatoninen min og la meg til å sove i et Teletubby-kostyme. Jeg gikk i søvne som en Teletubby. Jeg vet ikke om jeg skal poste det, og ødelegge teletubbies for dere for alltid?

Slik introduserer Celina Myers (27) fra Ontario i Canada en av sine mange videoer på TikTok-kontoen @celinaspookyboo. Like etter postet hun et klipp der hun går i søvne i kostymet.

- Hei og velkommen til Teletubby-søvngjengeri! Jeg beklager, sier hun spøkefullt om den nattlige «episoden».

Satte opp kameraer

Midt i den mørklagte stua, kledd i Teletubby-drakt, lever hun ut en hel scene i søvne. Hun flirer litt for seg selv, før hun begynner å snakke:

- Ikke slåss. Ikke slåss, sier hun, før hun sukker oppgitt.

FALLER: En mann faller fra taket under et fluktforsøk fra politiet i England, 22. juli 2021. VIDEO: Kameraone REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Celina er nemlig en av dem som «lever ut et fullt liv» i søvne. På dagtid skriver hun paranormale bøker og har lansert en egen sminkekolleksjon.

På natta kan hun stå opp, kle på seg og gjøre de merkeligste ting - i søvne.

Etter at hun og ektemannen Adam fikk satt opp overvåkningskameraer gjennom hele huset (og utenfor), og delte videoene på TikTok, har hun gått superviralt.

Utløst av ost

For @celinaspookyboo har 22,1 millioner følgere - bare på TikTok.

Her deler hun ikke bare opptak av sine nattlige eskapader, men også små klipp og betraktninger fra hverdagen.

VÅKNET: I fjor delte Celina et klipp av at hun hadde låst seg ute fra hotellrommet i søvne - splitter naken. Da klippet gikk viralt, skjønte hun potensialet. Foto: TikTok / @celinaspookyboo
VÅKNET: I fjor delte Celina et klipp av at hun hadde låst seg ute fra hotellrommet i søvne - splitter naken. Da klippet gikk viralt, skjønte hun potensialet. Foto: TikTok / @celinaspookyboo Vis mer

Klippet som er sett aller mest, er sett av svimlende 99,5 millioner.

Til nisjenettstedet PopHorror forteller hun at flere i familien går i søvne - og hevder at søvngjengeriet gjerne blir utløst av at de spiser ost eller sjokolade.

- Jeg elsker at mine søvngjenger-videoer gjør folk glade. Jeg blir trigget av å spise ost eller sjokolade rett før jeg legger meg. Dette fant vi ut da jeg var liten, sier hun.

Ektemannen passer på

Hun forklarer at hun har arvet søvngjengeriet fra morssiden av familien.

- Noen ganger kan mye stress trigge meg slik at jeg går i søvne. Jeg prøver å unngå å spise ost eller sjokolade etter klokka 17.00. Men når jeg forbereder meg til en video, spiser jeg mat som trigger meg.

Hun forsikrer om at det blir gjort på en trygg måte.

- Adam (ektemannen journ.anm.) holder seg alltid nær meg for å sørge for at jeg er trygg. Det har vært noen morsomme tabber på veien.

SØVNGJENGERI: På TikTok deler Celina videoer av at hun går i søvne, som her - hvor hun er kledd i et Teletubby-kostyme. Foto: Tiktok @celinaspookyboo
SØVNGJENGERI: På TikTok deler Celina videoer av at hun går i søvne, som her - hvor hun er kledd i et Teletubby-kostyme. Foto: Tiktok @celinaspookyboo Vis mer

Mens hun sover finner hun på ekstremt mye forskjellig.

Blant annet prøver hun gjerne å «servere gjester» på et ikke-eksisterende bord. En annen natt stappet hun pysjbuksene sine fulle av gjenstander.

Synger til plantene

I et tredje klipp synger hun «Bohemian Rhapsody» til plantene sine, før hun viser fingeren til løse lufta.

- Nei, nei, nei, ikke promp! Ikke promp! Jeg er ganske sikker på at jeg hadde diare - noe voldsomt også, sier hun - mens ektemannen Adam ligger våken på sofaen og småflirer.

Videoene hun deler med sine 22 millioner følgere viser de spinnville påfunnene Celina finner på i søvne. Hun bruker natta aktivt, og flytter gjerne rundt på både klær og puter - ofte med en barnslig glede.

VIRALT: En søskenflokk med en meget sjelden ansiktstilstand deler videoer av seg selv på sosiale medier. Videoen har nå gått viralt. Video: Instagram: keluargamanurungofficial Vis mer

- For meg er det hysterisk morsomt. Jeg prøver å vise farene ved det, men ..., sier hun i et av klippene og bryter sammen i latter.

I klippet tar hun med seg hundebåndet, og en ikke-eksisterende hund ut på tur. Ikke bare går hun ut av huset, hun går faktisk ut på gata.

Det går fire minutter før hun kommer tilbake igjen.

Låser dørene

Paret opplyser om at de normalt sett bruker låser med lydvarsling om kvelden, som skal hindre henne i å gå ut. Men noen ganger greier hun det altså likevel.

Og de gangene hun greier det, kan hun finne på litt av hvert utendørs.

Blant annet har hun «servert» diverse matvarer til snøhaugene utenfor huset, og lagt på sprang nedover gata som en liten, vill treåring.

Mens hun løper og ler hysterisk, følger ektemannen Adam (som heldigvis våkner lett) etter for å passe på henne.

Hvor skulle hun egentlig?

- Jeg skulle ønske jeg visste, skriver hun i kommentarfeltet.

Ifølge en Helse-Norge-artikkel skrevet av professor Bjørn Bjorvatn, som leder Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno), er somnambulisme (å gå i søvne) en tilstand som er vanlig i barnealder.

Selv om de aller fleste vokser det av seg før de er 15 år, kan det å gå i søvne også forekomme i voksen alder. Rundt 20-30 prosent av befolkningen har gått i søvne en eller annen gang i livet.

Årsakene til søvngjengeri er ukjente, men arvelige faktorer spiller en rolle, opplyser SOVno. Rundt 80 prosent av de som går i søvne, har slektninger som går eller har gått i søvne.

- Risiko for ulykker

Søvngjengeri opptrer gjerne når man går fra dyp søvn til lettere søvn, og det er svært vanskelig å få vekket noen som går i søvne. Det er svært sjeldent at den som har gått i søvne husker noe av episoden neste dag.

- Selv om det oftest går bra, er det risiko for ulykker og skader. Det er derfor viktig at de som går i søvne beskyttes på best mulig måte, for eksempel ved å låse dører, unngå å ha åpne vinduer og liknende. Det har dessverre skjedd alvorlige skader i forbindelse med søvngjengeri, står det i artikkelen.

MYSTISK: En familie i USA blir vekket midt på natten av merkelige lyder, og ser dagen etter uforklarlige bilder av det som har skjedd. Video: Newsflare Vis mer

Til Dagbladet forteller professor Bjorvatn at det kan skje mye rart (og spennende) i forbindelse med søvngjengeri.

- Søvngjengeri er en parasomni, som skjer ifra den dype søvnen vår. Under dyp søvn er vi vanligvis langt «vekke», og typisk husker ikke pasientene hva som har skjedd neste dag, sier han.

- Absolutt mulig

Derfor er det lurt å ha video av det som har skjedd, forklarer professoren.

- Så ja, det er absolutt mulig at dette har skjedd slik damen beskriver. I utgangspunktet kan det meste skje under søvn. Som du sikkert kjenner til, er det også tilfeller av voldshendelser og sex i søvne (sexsomnia), sier han, men påpeker likevel:

- Det er nok ikke riktig at det er ost eller sjokolade som utløser dette. Hos noen få kan det være medikamenter som utløser søvngjengeri, mens hos mange er triggeren ofte søvnunderskudd, stress ev alkoholinntak.

Andre faktorer som kan utløse somnambulisme er nemlig stress, alkohol og enkelte medikamenter.

Ifølge den amerikanske helsenettsida WebMD er medisinske tilstander som feber, halsbrann, astma, søvnapné, hjerterytmeproblemer, nattlige anfall, rastløse bein og noen psykiatriske lidelser koblet til søvngjengeri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer