Gjør døra høyere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Jens Stoltenberg presenterte i går regjeringens tiltak for å redusere hverdagsrasismen og øke integreringen av innvandrere i vårt samfunn. Eksemplarisk nok begynner han med sin egen administrasjon og pålegger alle departementene å innkalle minst en kvalifisert søker med innvandrerbakgrunn til intervju når stillinger lyses ut. Statsetatene blir dessuten pålagt å oppfordre innvandrere til å søke i stillingsannonsene. Regjeringen vil ikke gå så langt som å kvotere innvandrere for å få opp prosenten. Men forslaget vil utvilsomt gjøre det vanskeligere for sjefer på lavere nivå enn Stoltenberg å se bort fra kompetente søkere med fremmedartede navn.
  • Vi er enig med statsministeren i at det er noe grunnleggende galt med et samfunn når hudfarge og navn gjør at folk ikke får jobb. Det finnes tallrike eksempler på at innvandrere med topp kvalifikasjoner blir fullstendig oversett på arbeidsmarkedet. Det gjelder i det private næringsliv, i skolen og også i statsetatene. At arbeidsledigheten er markert høyere blant ikke-vestlige innvandrere, er bevis godt nok på rasediskriminering i arbeidslivet. Fenomenet har dessuten vært gjenstand for solid forskning. Det er også dokumentert at innvandrere med norsk-klingende navn lettere passerer de første hindre enn søkere med asiatiske og afrikanske navn.
  • Det er på høy tid at det kommer konkrete forslag på bordet mot denne formen for hverdagsrasisme. Det er dessuten helt klart at det er behov for ulik kompetanse i statsapparatet. En økende del av den befolkning som skal betjenes har innvandrerbakgrunn. Også når det gjelder kriminalitetsforebyggende arbeid blant unge, i politiet og i rettspleien er det behov for folk som forstår ulike språk og ulik kultur. Innvandrere vil i mange etater derfor representere en kompetanseheving i kraft av sin egen bakgrunn.
  • Ikke minst innvandrernes særegne kompetanse bør gjøre det lett å komme forbi argumenter fra Carl I. Hagen og hans likesinnede om forskjellsbehandling på etnisk grunnlag. Kjør i vei!