Skyting på Mortensrud:

- Gjør ekstra vondt

«Dette definerer ikke Mortensrud», sier lokal ildsjel etter skyteepisoden torsdag. Han ber de involverte melde seg til politiet.

- TRAGISK: Ap-politiker og Mortensrud-ildsjel Farukh Qureshi om Mortensrud-skytingen. Video: Dagbladet / Anton Lier. Reporter: Amanda Walnum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MORTENSRUD (Dagbladet): Seint torsdag kveld ble en 20 år gammel mann skutt utenfor Lofsrud skole på Mortensrud. Han ble fredag omtalt som svært kritisk skadd, men få timer senere kom beskjeden:

Han døde av skadene.

- Etterforskningen fortsetter for fullt og karakteriseres nå som en drapsetterforskning, skriver politiet i en pressemelding.

Politihelikopteret og hundepatruljer ble satt inn i letingen etter en eller flere mistenkte i saken torsdag, men foreløpig uten hell. Ingen er fremdeles pågrepet.

Farukh Qureshi møtte Dagbladet ute i regnet ved sin gamle skole fredag formiddag. Arbeiderparti-politikeren og den lokale ildsjelen forteller at han var på stedet etter skytingen torsdag kveld.

- Jeg snakket med noen ungdommer da, og noen i dag morges. Jeg opplever ikke at det er noe frykt, sier Qureshi.

Men at hendelsen gjør inntrykk, det er det ikke tvil om.

ILDJSEL: - Ingen barn eller unge skal måtte oppleve å høre at det skjer noe sånt utenfor en skole, sier Farukh Qureshi. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet
ILDJSEL: - Ingen barn eller unge skal måtte oppleve å høre at det skjer noe sånt utenfor en skole, sier Farukh Qureshi. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet Vis mer

- Definerer ikke Mortensrud

- Først og fremst vil jeg si at det er en tragisk hendelse og uakseptabelt. Det skjer rett utenfor en skole og det skjer i det offentlige rom. Det gjør særlig inntrykk både for meg og veldig mange andre. Så må jeg si at denne type hendelser gjør ekstra vondt, fordi vi som har vokst opp her eller bor her vet at dette ikke definerer Mortensrud, sier Qureshi.

- Vi tar folks trygghet på alvor, og er derfor tydelige, legger han til.

- Hvordan påvirker dette lokalmiljøet?

- Selv om det er et fåtall som er involvert i disse hendelsene, er det ingen tvil om at det påvirker nærmiljøet. Det påvirker barn og unge som vokser opp her.

Det er viktig for Qureshi å presisere at Mortensrud er et trygt sted.

- Det oppleves som et trygt sted for de aller fleste barn, unge og voksne, og det skal det fortsatt være.

Fredag ettermiddag har Dagbladet snakket med Zahid Bhatti, en nær bekjent av familien til den avdøde 20-åringen. Han omtaler ham som en god gutt.

- Dette er veldig trist. Alle fikk beskjed nå nettopp. Vi prøver å samle gutta. Jeg står her med mange av gutta. Noen er hos politiet, mange er på sykehuset, sier Bhatti til Dagbladet.

- Det eneste jeg vil si nå er at vi foreldrene på Mortensrud står med gutta. De må få fred og ro. Politiet må få gjøre jobben sin, sier han utenfor Ullevål sykehus.

SKUTT: En 20-årig mann ble skutt utenfor Lofsrud skole torsdag kveld. Fredag ettermiddag er han erklært død av skadene. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKUTT: En 20-årig mann ble skutt utenfor Lofsrud skole torsdag kveld. Fredag ettermiddag er han erklært død av skadene. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Hørte flere skudd

Farukh Qureshi forteller at han har mye kontakt med ungdommen i området på Mortensrud grunn av engasjement i idrettslag.

- Hvordan har ungdommen i området det?

- De aller fleste har det bra og lever gode liv. Så har man dessverre et lite fåtall som av ulike årsaker kanskje ikke opplever seg som en del av storsamfunnet på lik linje som andre ungdommer.

Han mener det er viktig å få bukt med utenforskapsfølelsen som noen bærer på.

POLITIET: Politiet var til stede med flere biler fredag formiddag. Foto: Amanda Nordhagen Walunm / Dagbladet
POLITIET: Politiet var til stede med flere biler fredag formiddag. Foto: Amanda Nordhagen Walunm / Dagbladet Vis mer

- At vi klarer å involvere dem til å bli en del av storsamfunnet og gir dem håp for framtida. Samtidig må vi som lokalsamfunn si tydelig ifra om at slike hendelser er uakseptable.

Dagbladet har vært i kontakt med en person som bor i området. Vedkommende var på vei inn ytterdøra etter en luftetur med hunden da hen hørte at flere skudd ble avfyrt.

- Jeg hørte ikke hvor mange skudd det var. Men jeg hørte at det var skudd. Like etterpå så jeg blålys og flere politibiler ankomme stedet, sier naboen til Dagbladet.

UROLIG: Rektor ved Lofsrud skole i Mortensrud i Oslo, er bekymret over at det har skjedd en skyteepisode rett utenfor skolen. Video: Dagbladet TV / Anton Lier. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

- Ta ansvar

Dette er ikke første gangen at noen blir skutt ved Lofsrud skole. Langfredag i 2020 ble en person skutt utenfor skolen. I januar i fjor ble lokalsamfunnet også rystet av Prinsdal-drapet.

- Hva er din oppfatning av lokalmiljøet de siste åra, har slike hendelser økt eller har det vært stabilt?

- Jeg vil si det har vært ganske stabilt. Min barndom her var idyllisk. Jeg opplevde aldri noen form for alvorlig kriminalitet da jeg vokste opp, sier Qureshi.

Så var det et taktskifte for cirka ti år siden, hvor man så en endring, forteller Qureshi.

- Men de siste åra opplever jeg har vært stabile. Man har denne lille kjernen som holder på med sitt og kanskje har fått lov til å holde på litt for lenge. Vi må få flere foresatte på banen, og kanskje se på hvordan vi samlet sett kan hjelpe fåtallet tilbake til å bli en del av storsamfunnet.

Han kommer med en oppfordring til de involverte i skyteepisoden:

- Ta ansvar for handlingene deres, meld dere til politiet og kom dere ut av dette før det er for seint.

BEKYMRET: Rektor ved Lofsrud skole, Trond Nilsen, er bekymret etter gårsdagens skyteepisode utenfor skolen. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet.
BEKYMRET: Rektor ved Lofsrud skole, Trond Nilsen, er bekymret etter gårsdagens skyteepisode utenfor skolen. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet. Vis mer

Bekymret rektor

Rektor Trond Nilsen forteller til Dagbladet at ingen av deres elever var involvert i hendelsen, men han er bekymret for at noen kan ha vært vitne til hendelsen.

- Vi har åpen skole på kveldstid onsdager og torsdager. Jeg har ikke hørt noe fra elever eller foresatte foreløpig, men vi jobber med å gi ut informasjon samt opprette et tilbud som kan ivareta dem som måtte trenge det, sier rektoren.

Han beskriver skyteepisoden som grusom.

- Det skal selvfølgelig ikke skje utenfor en skole. Hendelsen er tragisk og skaper frykt.

Nilsen forteller også at det er en del unge voksne som forflytter seg rundt omkring i området på kveldstid. Disse oppholder seg ved barneskoler, ungdomsskoler og idrettsarenaer.

- De forflytter seg rundt fordi de ikke har ikke noe annet sted å være. Det skaper en utrygghet for mange barn og ungdom som også bor i området.

Rektoren forteller at det er en utfordring han tror alle på Mortensrud kjenner seg igjen i.

- Vi må finne ut hva man kan gi dem av tilbud. Det kan ikke være slik.

KRIMVAKTA: Fredag formiddag var politiet tilbake på åstedet med flere biler. Krimvakta undersøkte flere søppelbøtter i området rundt skolen. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet
KRIMVAKTA: Fredag formiddag var politiet tilbake på åstedet med flere biler. Krimvakta undersøkte flere søppelbøtter i området rundt skolen. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet Vis mer

Etterlyser tips

Under en pressekonferanse fredag morgen sa Grete Lien Metlid, leder for Etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt, at politiet rigget seg for en omfattende etterforskning.

- Politiet ønsker fortsatt tips fra publikum i saken. Alle som kan ha opplysninger, bes ta kontakt med politiet, skriver de i pressemeldingen fredag ettermiddag.

Politiet kan kontaktes på telefon: 22 66 99 66, eller på denne nettsida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer