Gjør eldres helse dårligere

Viktig rehabeliteringstilbud nedpriorites i kommunene.

BEKYMRET: Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, forstår ikke hvorfor fysioterapi nedprioriteres i kommunene. - Fysioterapi er viktig for å få eldre til å klare seg selv, og for å holde seg aktive, mener Ekeland.
BEKYMRET: Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, forstår ikke hvorfor fysioterapi nedprioriteres i kommunene. - Fysioterapi er viktig for å få eldre til å klare seg selv, og for å holde seg aktive, mener Ekeland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fysioterapi er lite tilgjengelig i kommuner og nesten borte på institusjoner. Vi er bekymret for tilbudet til eldre, både hjemme og på institusjon, sier Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund.

Siden 2002 er det blitt færre fysioterapautiskeårsverk i kommunale institusjoner for eldre og funksjonshemmede. 2008 var det 0,64 årsverk på sykehjem per 10 000 innbygger i en kommune. Viktig behov forsømmes- Kommunene forsømmer fysioterapi, og det forstår jeg ikke, sier Ekeland.

Per i dag er det 357 fysioterapiårsverk for eldre og funksjonshemmede på institusjoner rundt om i Norge.

I følge en rapport fra Riksrevisjonen heter det at kommuner forsømmer helse- og funksjonsevnen til eldre ved å droppe fysioterapien.

Ekeland peker på at fysioterapi har god effekt, og burde derfor prioriteres: - Brukerne selv ønsker å få hjelp til å klare selv å kle på seg, istedenfor å være avhengig av hjemmehjelp. Ved trening kan de bli selvstendige og få tilbake funksjonsevnen eller unngå å miste den. Det er faktisk dyrere å la være. Med forebygging og rehabilitering kan en spare kommunene for institusjonsplasser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.