Gjør eldres helse dårligere

Viktig rehabeliteringstilbud nedpriorites i kommunene.

BEKYMRET: Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, forstår ikke hvorfor fysioterapi nedprioriteres i kommunene. - Fysioterapi er viktig for å få eldre til å klare seg selv, og for å holde seg aktive, mener Ekeland.
BEKYMRET: Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, forstår ikke hvorfor fysioterapi nedprioriteres i kommunene. - Fysioterapi er viktig for å få eldre til å klare seg selv, og for å holde seg aktive, mener Ekeland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fysioterapi er lite tilgjengelig i kommuner og nesten borte på institusjoner. Vi er bekymret for tilbudet til eldre, både hjemme og på institusjon, sier Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund.

Siden 2002 er det blitt færre fysioterapautiskeårsverk i kommunale institusjoner for eldre og funksjonshemmede. 2008 var det 0,64 årsverk på sykehjem per 10 000 innbygger i en kommune. Viktig behov forsømmes- Kommunene forsømmer fysioterapi, og det forstår jeg ikke, sier Ekeland.

Per i dag er det 357 fysioterapiårsverk for eldre og funksjonshemmede på institusjoner rundt om i Norge.

I følge en rapport fra Riksrevisjonen heter det at kommuner forsømmer helse- og funksjonsevnen til eldre ved å droppe fysioterapien.

Ekeland peker på at fysioterapi har god effekt, og burde derfor prioriteres: - Brukerne selv ønsker å få hjelp til å klare selv å kle på seg, istedenfor å være avhengig av hjemmehjelp. Ved trening kan de bli selvstendige og få tilbake funksjonsevnen eller unngå å miste den. Det er faktisk dyrere å la være. Med forebygging og rehabilitering kan en spare kommunene for institusjonsplasser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer