Gjør eldres helse dårligere

Viktig rehabeliteringstilbud nedpriorites i kommunene.

BEKYMRET: Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, forstår ikke hvorfor fysioterapi nedprioriteres i kommunene. - Fysioterapi er viktig for å få eldre til å klare seg selv, og for å holde seg aktive, mener Ekeland.
BEKYMRET: Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, forstår ikke hvorfor fysioterapi nedprioriteres i kommunene. - Fysioterapi er viktig for å få eldre til å klare seg selv, og for å holde seg aktive, mener Ekeland.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fysioterapi er lite tilgjengelig i kommuner og nesten borte på institusjoner. Vi er bekymret for tilbudet til eldre, både hjemme og på institusjon, sier Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund.

Siden 2002 er det blitt færre fysioterapautiskeårsverk i kommunale institusjoner for eldre og funksjonshemmede. 2008 var det 0,64 årsverk på sykehjem per 10 000 innbygger i en kommune.

Viktig behov forsømmes
- Kommunene forsømmer fysioterapi, og det forstår jeg ikke, sier Ekeland.

Per i dag er det 357 fysioterapiårsverk for eldre og funksjonshemmede på institusjoner rundt om i Norge.

I følge en rapport fra Riksrevisjonen heter det at kommuner forsømmer helse- og funksjonsevnen til eldre ved å droppe fysioterapien.

Ekeland peker på at fysioterapi har god effekt, og burde derfor prioriteres:
 
- Brukerne selv ønsker å få hjelp til å klare selv å kle på seg, istedenfor å være avhengig av hjemmehjelp. Ved trening kan de bli selvstendige og få tilbake funksjonsevnen eller unngå å miste den. Det er faktisk dyrere å la være. Med forebygging og rehabilitering kan en spare kommunene for institusjonsplasser.

- Forskning viser tydelig at med systematisk trening kan eldre unngå at de faller og brekker lårhalsen, og med intensiv og god rehabilitering etter for eksempel slag kan det forlenge livet og en kan få tilbake funksjonevnen.

- Vi ser at eldre blir mer passive, og det er farlig. På sykehjem er dette tydelig fordi det er ingen personer som kan hjelpe til å holde eldre mer aktive. Eldre som skranter på grunn av alderdom holder seg friskere lengre med fysisk aktivitet.

Vanskelig å utføre

Statsminister Jens Stoltenberg la tidligere denne uken frem Arbeiderpartiets «Eldreplan», hvor fem av ti punkter handlet om en mer aktiv hverdag for eldre:

-Jeg stoler på at det er en god intensjon, men det er vanskelig å omsette gode ord til handling.

- Jeg har en opplevelse av at andre tjenester i kommunen bare vokser og vokser, og at det er et utømmelig behov, mens andre tjenester blir helt glemt, sier Ekeland.