Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjør en avtale!

Skaff deg en vedlikeholdsavtale på din bolig! Det kan spare deg for store utgifter. Altfor mange glemmer at hus og leiligheter må vedlikeholdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et tankekors at folk kjøper dyre boliger til en og to millioner kroner, uten å tenke på at boligen trenger vedlikehold. Kjøper de derimot en bil til 200 000 kroner - sørger de for jevnlig service hvert eneste år, sier daglig leder Arvid Søgaard i Bygg- og Tømmermestrenes Forening til Dagbladet.

Hans beste råd til alle boligeiere er enkelt: - Skaff deg en årlig vedlikeholdsavtale med den lokale byggmesteren eller snekkeren. Dette koster 1000-1500 kroner, men kan i det lange løp være svært lønnsomt, framholder han.

Kontroll

Gjennom en vedlikeholdsavtale vil du årlig få en sjekk av boligen din, og byggmesteren kan fortelle deg hvilket vedlikehold på boligen som bør utføres.

- På den måten kan man forutsi når store ting må gjennomføres. Får du vite at taket bør skiftes i løpet av to-tre år, kan du ta dine forholdsregler og planlegge økonomien ut fra det, sier Søgaard.

Ved en årlig fagsjekk av hus eller leilighet, kan du raskere få vite om ting som bør gjøres. Jevnt vedlikehold er langt rimeligere enn store skippertak.

- Den lokale fagmannen kan også gi deg et overslag over hva ting koster, og han kan gi deg råd om hvordan du kan gjøre ting selv, sier Søgaard.

Varer ikke evig

Han understreker at folk må huske at en bolig ikke varer evig - selv om den var dyr da den ble kjøpt. Og det er særlig våtrom og kjøkken som er utsatt.

- Det kan bli dyrt å kjøpe billige materialer ved oppussing av bad eller kjøkken. Mange har bittert erfart at det ble dyrt å kjøpe billig.

Søgaard har ikke noe mot at folk gjør ting selv - men han oppfordrer folk til å innhente faglig råd på forhånd.

- Særlig gjelder dette ved vedlikehold av bad og kjøkken. Arbeid som ikke er fagmessig utført kan føre til avkorting i forsikringen hvis ulykken er ute, sier han.

- Har du en vedlikeholdsavtale med en lokal fagmann, kan det gi deg bedre service og pris når du trenger vedlikehold. Den lokale fagmannen kjenner også best til lokale forhold, og er dermed best skikket til å gi deg de beste rådene for hvordan du vedlikeholder din bolig, sier Arvid Søgaard.