Gjør et pangkjøp

Drømmer du om en egen flyplass? Eller hva med en festning? Forsvaret skal kvitte seg med nesten halvparten av sine eiendommer - og du kan kjøpe dem!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverre Tiltnes fra Forsvarsbygg speider etter gode meklere med kapitalsterke kunder.

- Det ser kanskje ut som om Forsvaret har gått konkurs. Sannheten er at vi har altfor mange bygg som koster oss for mye å drive. Formålet er å få til et effektivt forsvar, ikke å legge ned, framholder Tiltnes.

Hett navn

Direktøren for avhendingsprosjektet i Forsvarsbygg er nå det heteste navnet på meklernes lepper. Aldri før har noen framlagt så store arealer til salg.

Bygningsmassen alene er på 2,4 millioner kvadratmeter. Flyplasser, festninger, boliger og sørlandstomter finnes i hopetall i Tiltnes' avhendingsportefølje.

- Det er ikke den ting vi ikke har å selge eller leie ut. Men fortrinnsvis skal alt selges. Bare enkelte ting, som festningsverkene, må vi fortsatt eie. Det er fordi de er kulturminner, sier han.

Sparer en milliard

Denne uka har Forsvarsbygg møtt meklere fra hele landet for å invitere til samarbeid om tomtesalget. Tiltnes legger ikke skjul på at det først og fremst er profitt som teller. De fleste eiendommene har ikke fått en prislapp på seg. De må først reguleres til noe annet enn forsvarsbruk i de lokale kommunene. Derfor er Tiltnes nøktern når han anslår profitten Forsvaret regner med å få.

- Først og fremst kan det fort dreie seg om en milliard kroner årlig i sparte drifts- og vedlikeholdskostnader. Forsiktige anslag gir oss en milliard netto i tillegg på salget, sier han. Tidligere har dette tallet vært anslått til 20 milliarder. Men Tiltnes er redd for å skru forventningene for høyt. Spekulanter som håper på å kjøpe tomter til billigpris, må uansett se seg om andre steder.

- Det er ikke snakk om å subsidiere eller gi bort Forsvarets eiendommer. Mange tror nok det finnes rom for rabatterte ordninger. Det blir det ikke. Dette er Forsvarets verdier, og vi trenger hver eneste krone, sier Tiltnes. Han legger til at de er lovmessig pålagt å selge til markedspris.

Steder som Oscarsborg festning i Drøbak og Koengen i Bergen vekker storkapitalens interesse. Men det er nok av eiendommer for den vanlige mann i gata.

Regner med bråk

- Vi har boliger og eiendommer i de fleste sentrum. I Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Bergen og Harstad har vi et stort antall boliger og tomter midt i byen, sier Tiltnes.

Andre steder tror han et tettere samarbeid med mulige interessenter må til for å få solgt. Ikke alle har behov for en garnisonsleir i utmark.

- Det handler om å se mulighetene og tenke nytt. Det blir ofte bråk når Forsvaret trekker seg ut et sted, akkurat som det ofte blir bråk når vi flytter inn. Men vi må være flinke til å vise hvilke potensial som ligger i disse eiendommene. Ikke minst at allmennheten nå får tilgang til en rekke unike steder som tidligere har vært stengt, sier han.

Historiske følelser

At mange har historiske og nostalgiske følelser for en del av stedene, tror han ikke er et problem.

- Vi tar hensyn til vern av kulturminner og historien. Men folk må forstå at det ikke er en enkel prosess Forsvaret går gjennom. Forsvaret har ikke bruk for alle disse eiendommene. Skal vi ha et moderne og effektivt forsvar, må vi legge bak oss det gamle, sier Sverre Tiltnes.

KANONSALG: Direktør Sverre Tiltnes i Forsvarsbygg speider etter gode meklere fra Oscarsborg festning. Startskuddet har gått for norgeshistoriens største eiendomssalg.
SALONG: Festningen inneholder en rekke praktfulle saler og salonger. Dette er kommandantens private salong i hovedfestningen.
EGEN FESTNING? Oscarsborg festning tilbyr litt større boflate enn en 3-roms på Majorstuen.
SISTE STUSS: Øivind Edsem fra Oscarsborg festnings venneforening gjør siste puss før orlogsflagget fires.