Scholz om Putin:

- Gjør feil på feil

Prorussiske myndigheter har erklært seier i de fire fylkene i Øst- og Sør-Ukraina som har holdt såkalte folkeavstemninger om russisk annektering. Nå føyer Tysklands statsminister seg inn i rekken av statsledere som reagerer.

HARDT UT: Russlands handlinger i Ukraina er ikke bare en katastrofe for Europa, men for hele verdensordenen og verdensfreden, mener Scholz. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
HARDT UT: Russlands handlinger i Ukraina er ikke bare en katastrofe for Europa, men for hele verdensordenen og verdensfreden, mener Scholz. Foto: Michael Sohn / AP / NTB Vis mer
Publisert

Prorussiske myndigheter har erklært seier i de ukrainske fylkene Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja, der de såkalte folkeavstemningene har pågått.

Dermed er det ventet at den russiske nasjonalforsamlingen vil støtte opp under resultatet og innlemme fylkene i Den russiske føderasjon, og regne det som sitt territorium.

  • Det kan skje de neste dagene:

Det er imidlertid lite som tyder på at velgerne i de russiskstøttede utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk og de russiskokkuperte delene av Kherson og Zaporizjzja har fått delta i frie og rettferdige valg. Derfor har avstemningene ført til bred internasjonal fordømmelse, og Ukraina og en rekke vestlige land, deriblant Norge, varsler at de ikke vil anerkjenne resultatet.

Nå går også Tysklands statsminister Olaf Scholz hardt ut og sier at han ikke vil danse etter Putins pipe.

- Tyskland vil ikke anerkjenne resultatet av disse falske folkeavstemningene og fortsette å støtte Ukraina med uforminsket styrke, sier han til avisa Neue Osnabrücker Zeitung.

- UREALISTISK: Russlands president Vladimir Putin vil kalle inn 300 000 reservesoldater. Det mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er urealistisk. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock har tidligere understreket at de vil støtte Ukraina i flere år, dersom det blir nødvendig.

Scholz går videre ut mot den siste mobiliseringen til Putin, av 300 000 reservister. Han kaller opptrappingen en «desperat og panisk handling som kommer av motgangen de russiske styrkene har møtt i Ukraina».

- Putin gjør feil på feil, sier Scholz til Neue Osnabrücker Zeitung og fortsetter:

- Han kan avslutte krigen nå ved å trekke troppene sine tilbake og engasjere i samtaler med styresmakten i Kyiv.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer