Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjør gull av kobber

En av hovedstadens eldste bedrifter solgte i fjor kobberdioksid for 920 millioner kroner.

130 år i Oslo: Lars Tomasgaard er noe så sjeldent som en leder av en vellykket industribedrift i hovedstaden. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
130 år i Oslo: Lars Tomasgaard er noe så sjeldent som en leder av en vellykket industribedrift i hovedstaden. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nordox i Oslo er en av landets mest lønnsomme industribedrifter. Rundt 70 ansatte sørget i fjor for et resultat på over 108 millioner kroner, skriver Finansavisen.

- Vi har lagt et godt år bak oss. Det har vært god etterspørsel etter og godt salg av våre produkter med best marginer. I tillegg fikk vi hjelp av dollaren, sier Nordox-sjef Lars Tomasgaard til avisen.

I fjor leverte det som er en av hovedstadens eldste bedrifter sitt beste resultat noensinne. Nordox' forgjenger er nemlig malingfabrikken Norden, som så dagens lys helt tilbake i 1886.

Kobberoksid Norden spesialiserte seg på kobberoksid som bunnstoff til båter, og 130 år senere er dette ifølge Finansavisen fortsatt det viktigste produktområdet.

I tillegg brukes kobberoksidet også til å produsere et plantevernmiddel til landbruket. Det var denne delen av virksomheten som gikk best i fjor, og det er også her man klarer å hente ut de høyeste marginene.

Av en samlet omsetning i 2015 på 920 millioner kroner, endte resultatet før skatt på 108 millioner. Det tilsvarer en omsetningsøkning på nesten 120 millioner kroner og en resultatforbedring på 46 millioner fra året før.

- Vi hadde fått et godt resultat uten dollarstyrkingen, men den sterke dollaren sørget for at resultatet ble ekstra godt, forteller Tomasgaard til avisen.

Svakere marked At selskapet er ganske anonymt, henger trolig sammen med at Stiftelsen Nordox har vært eneeier av selskapet siden 1975. Den noe uvanlige eierformen hindrer imidlertid ikke effektiv drift. De rundt 70 ansatte i Nordox bidro i fjor med over 1,5 millioner kroner hver i resultat før skatt.

Hittil i år har dollarkursen gått motsatt vei, og i tillegg er ikke markedet for bunnstoff like bra som fjoråret. Likevel tror Nordox-sjefen at 2016 også blir et bra år for selskapet.

- Det positive for oss om dagen er at markedet for plantevern holder seg bra, sier Tomasgaard til Finansavisen.

Flere nyheter: Hydro får igjen 700 millioner på skatten
- De klarer ikke å engasjere markedet
Får bonus som følge av lavere inntekter

Hele Norges coronakart