HELGEN MED PISK: Pave Frans (t.h.) foran en statue av Junipero Serra, misjonæren som er kjent for å ha kristnet California, og som nå blir gjort til helgen. Sammen med paven i Washington D.C. var den republikanske speakeren i Kongressen, John Boehner, og demokratenes minoritetsleder og representant fra California, Nancy Pelosi. Foto: Michael Reynolds / Pool via CNP
HELGEN MED PISK: Pave Frans (t.h.) foran en statue av Junipero Serra, misjonæren som er kjent for å ha kristnet California, og som nå blir gjort til helgen. Sammen med paven i Washington D.C. var den republikanske speakeren i Kongressen, John Boehner, og demokratenes minoritetsleder og representant fra California, Nancy Pelosi. Foto: Michael Reynolds / Pool via CNPVis mer

Gjør helgen av mannen som pisket indianere for gud

Omstridt beslutning fra populære pave Frans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

NEW YORK (Dagbladet): Da pave Frans onsdag kanoniserte den spanske misjonæren, Junipero Serra, i en seremoni i Washington D.C., vekket det sterke følelser.

Mange latinamerikanere i USA mener kanoniseringen av den spansktalende misjonæren Serra er en sårt tiltrengt anerkjennelse av den latinamerikanske historien i den katolske kirken i USA. I dag utgjør latinamerikanere 38 prosent av katolikkene i USA.

Amerikanske indianere har imidlertid en brutal historie om pisking, tvang og slaveri å fortelle om hvordan det gikk for seg da spanjolen Serra kom for å kristne California i 1769.

- Verdsatte indianerne skikker

- Junipero Serra forlot sitt hjemland og dets levemåter. Han var begeistret for å kunne vise vei, gå framover for å møte mange mennesker, lære og verdsette deres skikker og levemåter. Han forsøkte å forsvare verdigheten til urbefolkningen, å beskytte dem som hadde blitt mishandlet. Den mishandlingen plager oss fortsatt i dag, sa paven under seremonien ved Catholic University i den amerikanske hovedstaden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn