Gjør ikke Kohls feil om igjen

BERLIN (Dagbladet): Gerhard Schröder nekter å gi tyskerne konkrete løfter om hvor mye han kan redusere køen av arbeidsløse på fire millioner. - Jeg gjør ikke samme tabben som Helmut Kohl, sier den nye forbundskansleren. Men han vil gjerne ha Kohl som utenrikspolitisk rådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europas største private fjernsynssender, RTL, stilte i går kveld den kommende kansleren spørsmålet om hvor mange arbeidsløse det vil være i Tyskland om ett år.

- Kohls grove feil var at han sa at han kunne halvere arbeidsløsheten. Da han ikke fikk dette til, lovte han å komme under fire millioner i løpet av høsten. Han tapte valget på sine brutte løfter, svarte Schröder.

Skattelette

Selv nekter han å oppgi tall, selv om det vil skuffe dem som håpet at regjeringsskiftet skal gi nye jobber raskt.

Den nye kansleren nøyer seg med å være generell når han understreker at han om fire år vil måles på om han har fått bukt med arbeidsløsheten, fått slutt på krisa i utdanningsvesenet og skapt like vilkår for øst- og vesttyskere.

I eks-DDR er arbeidsløsheten over 20 prosent.

11 000 kroner i skattelette for familier med gjennomsnittlige og lavere inntekter er det eneste valgløftet der Schröder binder seg med konkrete beløp.

Positiv børs

At aksjeinvestorene ikke frykter en regjering av sosialdemokrater og grønne miljøvernere, viste seg på børsen i Frankfurt i går.
Aksjene for de store varehuskjedene som Karstadt og Metro gikk opp ti prosent, bilprodusenten BMW ni. Årsaken er at investorene venter at folk får mer penger mellom hendene.

Med De Grønnes Joschka Fischer (50) som sannsynlig utenriksminister, er Schröder opptatt av å understreke at den nye tyske regjeringen vil stå for kontinuitet i utenrikspolitikken. I går kveld satt Schröder og Fischer ved siden av hverandre i tv-studioet og forsikret at det ikke vil komme noen sprell i forholdet til verken NATO eller EU.

Rådgiver Kohl

Schröder sier at han kan tenke seg å bruke Kohl som rådgiver, spesielt i utenrikspolitikken.
- Når Kohl er beredt, kan vi snakke om det, sier Schröder.

- Vi er på samme bølgelengde, heter det i gratulasjonen som USAs president Bill Clinton sendte til den nye tyske kansleren.

Schröders andre forbilde, statsminister Tony Blair, hadde følgende hilsen:

- Jeg kjenner Gerhard Schröder godt. Han vil fortsette arbeidet for å samle Europa, men et mer rettferdig Europa.