Gjør ikke som Hadia

Ap-kollega Torstein Tvedt Solberg tolker pendlerreglene stikk motsatt av Hadia Tajik, selv om de er i lik situasjon. - Reiser jeg privat, så betaler jeg selv, sier han til Dagbladet.

MOTSATT: Hadia Tajiks partifelle Torstein Tvedt Solberg er i lik situasjon, men fører ikke pendlerutgifter når han reiser hjem til Rogaland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MOTSATT: Hadia Tajiks partifelle Torstein Tvedt Solberg er i lik situasjon, men fører ikke pendlerutgifter når han reiser hjem til Rogaland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Det har igjen stormet rundt tidligere Ap-nestleder Hadia Tajiks pendlervaner, etter Aftenpostens artikkel om at Tajik får dekket pendlerreiser hjem til sitt skattemessige bosted i Sandes.

Hadia Tajik er etablert med familie i Oslo, men folkeregistrert i Rogaland i boligen til foreldrene. Hun har selv opplyst at Skatteetaten har vurdert henne til skattemessig bosatt i fylket sammenhengende siden 2006.

Tajik bestrider også Aftenpostens presentasjon av pendlerutleggene hennes.

Partifelle med ulik tolkning

Tajik har fortsatt pendlerstatus, og dermed formelt rett til å få dekket pendlerutgifter fra Oslo til Rogaland - selv om hun altså er etablert i hovedstaden over mange år.

Arbeiderpartiet har tidligere anført for pressen at det Tajik gjør er en vanlig praksis som mange stortingsrepresentanter benytter seg av. Så langt har ikke Dagbladet funnet en eneste politiker på Stortinget som praktiserer pendling slik Hadia Tajik gjør.

Dagbladet kan nå fortelle at Tajiks partifelle, stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Rogaland, er i samme situasjon som den tidligere arbeidsministeren. Tvedt Solberg velger derimot å ikke kreve de samme refusjonene som Tajik har gjort over flere år.

Tvedt Solberg er folkeregistrert i Stavanger, og har ikke pendlerbolig gjennom Stortinget. Istedet er han etablert med familie i Oslo-området, hvor han eier bolig. Akkurat slik Tajik er.

Solberg understreker at han fortsatt har formell pendlerstatus, ifølge Skatteetaten. Men han ber ikke om å få refundert reiser «hjem» til sitt skattemessige bosted.

Fører ikke pendlerreiser

Dagbladet har gått gjennom samtlige stortingsrepresentanter som ikke har fått tildelt pendlerbolig, og kryssjekket dem med folkeregistert adresse.

- Jeg har ikke hatt pendlerbolig siden jeg fikk barn og familiesituasjonen derfor endret seg, så jeg disponerer nå privat bolig på Ås og har sagt fra meg Stortingets pendlerbolig. Jeg har fortsatt formell pendlerstatus etter regelverket (ettergått av Skatteetaten) og bolig i Stavanger, men fører ikke pendlerreiser til Stavanger, skriver Tvedt Solberg i en SMS til Dagbladet.

Privat = Betaler selv

Tvedt Solberg bekrefter at han, i motsetning til Hadia Tajik, dekker reiser hjem til familie i Rogaland av egen lomme.

- Reiser jeg privat, så betaler jeg selv, skriver han til Dagbladet.

Hadia Tajik er forelagt denne artikkelen.

- Jeg har ingen skattesak mot meg og jeg har fulgt regelverket. Stortingsdirektøren har allerede bekreftet både min pendlerstatus og korrekte praktisering av pendlerregelverket overfor Dagbladet, sier Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer