LEVERER SIN RAPPORT OM ETT ÅR: 22. julikommisjonen skal se gå gjennom hva som skjedde da terroren rammet Norge og hvordan de ulike institusjonene løste arbeidsoppgavene. Leder Alexandra Bech Gjørv ble sammen med resten av kommisjonsmedlemmene vist rundt i Regjeringskvartalet i dag. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
LEVERER SIN RAPPORT OM ETT ÅR: 22. julikommisjonen skal se gå gjennom hva som skjedde da terroren rammet Norge og hvordan de ulike institusjonene løste arbeidsoppgavene. Leder Alexandra Bech Gjørv ble sammen med resten av kommisjonsmedlemmene vist rundt i Regjeringskvartalet i dag. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Gjør inntrykk av å se dokumenter, bilder, datamaskiner, kontorer hvor flinke folk har jobbet

22. juli-kommisjonen på befaring i Regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å gå inn i regjeringskvartalet i Oslo hvor Anders Behring Breivik 22. juli sprengte sin rundt 1000 kilo tunge kunstgjødselbombe, måtte medlemmene i 22. julikommisjonen ta på seg vernesko, hjelmer og vester. Kommisjonen hadde i dag sitt andre fellesmøte, og det var en stille forsamling som ble vist rundt i Regjeringskvartalet.

Kommisjonen gikk ikke inn i høyblokka på grunn av asbestfare, men de fikk komme inn i Olje- og energidepartementet hvor de så på ødelagte kontor. De fikk også se på området rundt krateret, som nå er tildekket slik at vann ikke skal komme ned i de underjordiske gangene under byggene.

En rekke bygningsarbeidere jobber nå med rydding, riving og gjenoppbygning, og må ta på seg ansiktmasker og heldekkende dresser når de skal inn i en del av byggene.

- Sterkt inntrykk
- Det var en veldig spesiell opplevelse å være her inne. Det er store ødeleggelser. Kontorer er helt ødelagte, vinduer er blåst inn, sa kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv til Dagbladet etter befaringen.

Hun kaller befaringen en nyttig observasjon, og forteller at det var spesielt å være tilbake til området, som hun har vært i mange ganger før terrorangrepet.

- Det som gjorde mest inntrykk var å se kontorer hvor flinke folk har hatt sin arbeidsplass, se dokumenter, bilder, private eiendeler, datamaskiner, kontorer hvor folk har jobbet. Å se steder der folk har mistet livet gjorde veldig sterkt inntrykk, sa kommisjonslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonslederen har nå hatt møter med 25 ulike berørte institusjoner og organisasjoner for å samle mest mulig informasjon. Det dreier seg blant annet om politi, etterretning og representanter for de pårørende. De to neste dagene skal de være samlet og legge planer for videre arbeid, og de kommer siden til å møtes jevnlig. Kommisjonens 10 medlemmer skal få hjelp av et sekretariat, som utpekes de neste dagene. Her vil det sitte historikere, jurister og en arkivar. Kommisjonens rapport er ikke ventet før om et år.

- Det er et stort ansvar og jeg har stor forståelse for at de involverte ønsker å se en helhetlig og grundig rapport, sier Bech Gjørv.

Tilbake på åstedet
Med på befaringen i dag var også innsatsleder Thor Langli, som ledet politiets arbeid 22. juli.

SÅ PÅ KRATERET: Her parkerte Behring Breivik sin bombebil. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SÅ PÅ KRATERET: Her parkerte Behring Breivik sin bombebil. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det er veldig spesielt å være her å fortelle om hva som skjedde den dagen, da får man det tettere innpå seg. Man ser hvordan trykkbølgen har ødelagt svært mye også innendørs. Det er knuste vinduer, inventar som er strødd rundt og delvis slått istykker, sier Langli, som skal gi kommisjonen alle sine opplysninger om redningsaksjonen den dagen.

- Den 22. juli var det veldig fokus på livreddende førstehjelp, på å få de skadde ut, å vurdere fortløpende farligheten ved å være her, samarbeidet med brannvesen og ambulanse, som var veldig effektivt, sier Langli.

Statsbyggs kommunikasjonssjef Hege Njaa Rygh deltok også på befaringen. Hun sier det er for tidlig å si om de alle byggene i Regjeringskvartalet kan bli stående, eller om de må rives. 

VAR INNSATSLEDER 22. JULI: I dag var Thor Langli tilbake i Regjeringskvartalet for å fortelle 22. julikommisjonen om arbeidet da terroren rammet. 

Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
VAR INNSATSLEDER 22. JULI: I dag var Thor Langli tilbake i Regjeringskvartalet for å fortelle 22. julikommisjonen om arbeidet da terroren rammet. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer