«Gjør jobben helt ferdig»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lea Rabins fredsappell rørte gjestene i den høytidelige gallamiddagen på Slottet mandag kveld. President Bill Clinton reiste seg spontant med tårevåte øyne og førte an i en stående applaus. Både statsminister Ehud Barak og president Yassir Arafat omfavnet enken etter den myrdede statsminister Yitzhak Rabin. Den slags spontanitet er brudd på etiketten ved slike anledninger på Slottet. Men denne gallamiddagen var ingen vanlig slottsmiddag.
  • Kong Harald satte en standard både for seg selv og sitt hus denne kvelden ved talen han holdt før Lea Rabins. Den var formfullendt, poengtert og tettpakket med innhold. Han markerte sin støtte til arbeidet for fred i Midtøsten klarere enn det som var formelt påkrevd ved denne anledningen. Det lå ekte engasjement og overbevisning i kongens tale. Like før middagen var kongen også til stede ved et toppmøte på dronning Sonjas kontor, der deltakerne drøftet forholdet mellom partene i Midtøsten og framdriften av fredsprosessen. Slottet var omgjort til en politisk arena.
  • Det var flere talere enn på Slottet ved minnehøytideligheten i Oslo rådhus i går. Men igjen var det Lea Rabins direkte fredsappell som beveget forsamlingen i det verdige og imponerende rommet. Henvendt til bildet av sin myrdede ektemann sa hun at de var vendt tilbake hit etter fem år, men denne gangen uten ham. Hun viste til utdelingen av Nobels fredspris da Rabin sto i Rådhuset sammen med Yassir Arafat og Shimon Peres.
  • Hensikten med den verdige markering var todelt, å hedre Yitzhak Rabin, men også å befeste og fornye arbeidet for fred i Midtøsten. Israels statsminister kalte Yitzhak Rabin sin «kommandant» og lovet foran en hel verden å følge den kursen hans politiske ideal hadde staket ut. President Bill Clinton summerte det hele opp i sin tale med å si at den største heder deltakerne ved minnehøytideligheten kunne gi Rabins minne, var å «gjøre jobben ferdig». De som hadde ideen om denne markeringen, og som har arbeidet den fram, ønsket å fornye deltakernes erklærte forpliktelser til fredsprosessen. Det lyktes de med.