Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjør julematen perfekt

Julemåltidet er årets viktigste - og beste - middag for tusenvis av nordmenn. Her er mesterkokk Omar Visets beste tips for et perfekt julemåltid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunnmøringen, som har jobbet flere år ved Opplysningskontoret for kjøtt, er en av Norges mest erfarne julematkokker. Hver eneste år tilbereder han flere julemåltid. Samtidig forsker han på nye varianter av juleribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

 
- Velg det vante

-  På selve julaften skal man ikke eksperimentere for mye. Hold deg til tradisjonen, men det er lov å ta i litt når det gjelder råvarene, sier Viset. -  Er det en dag i år du ikke skal se på prisen, så er det julaften. Det er ikke noe poeng at ribba skal koste under 40 kroner kiloen.

Kjærlighet

Selv er Viset vokst opp med lutefisk som formiddagsmåltid og pinnekjøtt om kvelden. I år har kjærligheten fristet ham til å eksperimentere, også med julemåltidet. -  Jeg har kjæreste her på Østlandet, og da er det jo svineribbe som teller på julaften. Ribba har jeg allerede kjøpt. Frittgående, økologisk gris fra Krøderen, sier Omar Viset.

Rådgiver

I går lærte han et bursdagsselskap med 13-åringer å steke reinsdyrsfilet. Lille julaften lager han julemat på NRK.

 Når det gjelder den store julemiddagen, sitter han ikke med fasiten, men han kan kanskje være en rådgiver til hvordan man kan løfte middagen det ekstra lille hakket.

-  Det er når romjula kommer at man kan eksperimentere. Se på oppskriften på pinnekjøtt i tomatsaus. Den er supergod. En annerledes julemiddag, kanskje for dem som ikke er så vant med pinnekjøtt, sier Viset.

Nettadresser

Er du sulten på flere oppskrifter i tillegg til de Viset viser deg her, kan du sjekke ut følgende nettadresser:

 www.matprat.no, www.seafood.no, www.egg.no eller www.frukt.no

Eller finn frem en av disse kokebøkene: Ingrid Espelid Hovid, «Den rutete kokeboken», Gyldendal (1980) eller Wenche Andersen, «Cappelens nye kokebok», Cappelen (2003).


Juleribbe

Omars tre beste tips:

Begynn forberedelsene tidlig. Allerede to dager i forveien bør ribba krydres med salt og pepper. Det betyr at ribba bør være i hus allerede i dag.

•Noen mener at ribba skal ligge med svorsida ned til å begynne med. Det er ikke jeg enig i. La ribba ligge med svorsida opp hele steketida, men under aluminiumsfolie til å begynne med.

•La ribba hvile før du serverer den, gjerne i 20 minutter. Årsaken er at kjøttsaften «setter seg». I mellomtida kan du steke tilbehøret.

Serveres med:

Medisterkaker og julepølse. Stekesjy eller saus. Surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær. Ringerikspoteter.

Et nytt alternativ:

Ovnsbakt ribbe (4 porsjoner):

1 kg ribbe

 3 ts salt

 2 ts pepper

6 stk. soltørkede tomater

1 stk. gulrot i biter

1 stk. knollselleri (sellerirot) i biter

2 stk. sjalottløk i båter

1 båt hakket hvitløk

6 blad frisk basilikum

5 dl oksekraft eller buljong

1 stk. lime saft og skall

Slik gjør du:
1.
Legg ribba med svorsiden ned, og del den opp mellom beina i passe store serveringsstykker. Strø på salt og pepper.

2. Rens alle grønnsakene. Legg soltørkede tomater, gulrot, selleri, sjalottløk, hvitløk og basilikum i en ildfast form.

3. Legg ribba over grønnsakene, med svoren opp, hell på kraft til det står 3/4 oppå kjøttet. Kryst over saften fra en lime og riv til slutt skallet over. Dekk formen med aluminiumsfolie og damp i ovnen på 225 °C minst 45 minutter.

4. Ta av folien og stek videre på 150 :C i ca. 1 1/2 time, til svoren er gyllen og sprø.

Server ribba med grønnsakene, sjyen og potetmos.

Anbefalt drikke til ribbe: Norske Akevitters Venner trekker fram Gilde Juleaquavit 2004 , Lysholm Linie og Morsa som gode svineribbeakevitter.

Dagbladets testpanel for juleøl anbefaler Grans Julebrygg , Borg Juleøl , Dahls Juleøl eller Ringnes Juleøl . De to sistnevnte må du kjøpe på polet.

Dagbladets vinekspert Bjørn Lyng anbefaler Masi Campofiorin Ripasso 2001 til 124,90 kroner, Santa Rita ReservaCabernet Sauvignon 2002 til 121,00 kroner eller Passo Doble Malbec Corvina 2003 til 129,90 kroner til ribbe.

Pinnekjøtt
Omars tre beste tips

•Har du verktøy til det, er det beste å kjøpe en hel side pinnekjøtt, og dele serveringstykkene selv. Velg pinnekjøtt fra ferskvaredisken, framfor posepakket.

•Det er viktig å vanne ut pinnekjøttet nok. Det er bedre at kjøttet må ettersaltes, enn at det er for salt. Omar mener at pinnekjøttet bør ligge mellom 12-16 timer i vann. Bruk friske bjørkepinner om mulig når du koker. Om ikke duger kjøpte pinner. Rist er sistevalget.

•Når pinnekjøttet er ferdig, etter rundt 2 1/2 time, er det finishen som står igjen. Hell pinnekjøttet over i en langpanne og stek den under et grillelement i stekovnen til bitene blir sprø.

Serveres med:

Husk å varme tallerkenene. Grove julepølser eller vossakorv er godt til. Kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.

Et nytt alternativ:

Pinnekjøtt med tomatsaus (6 porsjoner)

Rester av kokt pinnekjøtt, ca. 1 kilo

Tomatsaus

1 sjalottløk

1 båt hvitløk

1 ss olivenolje

3 bokser hakkede tomater

1 dl olivenolje

2 ss sukker

Slik gjør du:

1. Finhakk løk og hvitløk og fres det i olivenolje i et par minutter.

2. Tilsett tomater og olje og la det småkoke i 3-4 minutter. Smak til med sukker.

3. Legg pinnekjøttet i sausen, og la det småkoke i 15-20 minutter.

Anbefalt drikke til pinnekjøtt: Norske Akevitters Venner anbefaler God Gammal Smaladram , som er spesiallaget for å drikkes til blant annet pinnekjøtt. Bergens Aquavit 1818 og Gammel Reserve anbefales også. Dagbladets testpanel for juleøl anbefaler Grans Julebrygg , Borg Juleøl , Dahls Juleøl eller Ringnes Juleøl . De to sistnevnte må du kjøpe på polet. Dagbladets vinekspert Bjørn Lyng anbefaler Rosso di Montalcino 2001 til 188 kroner, Stellenzicht Golden Triangle Merlot 1999 til 139,90 kroner eller Masi Grandarella 1999 til 249,50 kroner.


Lutefisk 

•Fersk lutefisk er bedre enn den som er fryst. Lutefisken skal ikke være for bløt. Velg stykker som er faste.

•Det beste resutlatet får du dersom du baker fisken i ovn under aluminiumsfolie, i stedet for å koke den på vanlig måte. Baketid er 30-40 minutter.

•Lag en god sennepssaus til før servering. Se oppskriften nederst på sida.

Serveres med:

Lutefisk kan serveres på mange måter. Ertepuré, bacon og ringerikspoteter er det mest vanlige. Noen steder i landet bruker de lefse til.

Et nytt alternativ:

Lutefisk med bacon (4 porsjoner)

ca. 1 kg lutefisk fra ryggfileten

ca. 8 skiver bacon

1 ss smør

1 ts salt

1 ts grovkvernet pepper

Slik gjør du:

1. Skjær fileten fra skinnet, og del den i fire porsjonsstykker.

2. Rull to skiver bacon rundt hvert stykke og fest med en tannpirker.

3. Brun stykkene forsiktig rundt baconsiden. Sett dem så i en ildfast form. Krydre og stek til fisken er gjennomstekt, 200 °C i 30-40 minutter. Server med sennepssaus, ertepuré og kokte poteter.

Sennepssaus

1 sjalottløk

2 dl hvitvin

2 dl fløte

1-2 ss sennep

1 ss sitronsaft

2 ss smør

1 ts salt

1/2 ts pepper

Hakk løk og kok den opp sammen med hvitvin. La det koke inn til halv mengde, det tar omlag 10 minutter. Tilsett fløte og la det koke videre i 5 minutter. Ha i sennep og sitronsaft og pisk inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Anbefalt drikke til lutefisk: Norske Akevitters Venner foretrekker Norsk Lutefisk Aquavit til lutefisk. De som liker mye bacon og sennep til fisken bør heller velge en kraftigere akevitt, som for eksempel Gammel Opland .

Dagbladets testpanel for juleøl anbefaler Grans Julebrygg , Borg Juleøl , Dahls Juleøl eller Ringnes Juleøl . Vil du ha vin til lutefisken, anbefaler Dagbladets vinekspert Bjørn Lyng en tørr hvitvin med sødme som er rik på smak. For eksempel Preiss-Zimmer Tokay Pinot Gris 2002 til 134 kroner eller Sparr Gewürztraminer 2002 til 140 kroner.

JULEKOS: Mesterkokk Omar Viset er ekspert på julemat. I går lærte han et bursdagsselskap med 13-åringer å lage festmiddag med reinsdyrfilet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media