- Gjør klar atomvåpen

USAs president George W. Bush har i en hemmelig plan bedt Pentagon gjøre klar atomvåpen til bruk mot minst sju land, deriblant Kina og Russland, skriver avisa Los Angeles Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kan bety at USA i realiteten senker terskelen for bruk av kjernefysiske våpen.

USA jobber også intensivt for å utvikle nye, mindre og «smarte» atomvåpen. Dette er våpen tenkt brukt i krig, og ikke bare til avskrekking. Det innebærer et farvel til en kjernefysisk strategi en samlet verden har stått bak siden USA slapp sin atombombe over Hiroshima for mer enn 50 år siden.

Russland og røverstater

Ifølge avisa er det Kina, Russland, Irak, Iran, Nord-Korea, Libya og Syria Bush har bedt Pentagon-administrasjonen legge planer om.

Den hemmelige rapporten ble lagt fram for Kongressen 8. januar i år. Ifølge rapporten kan atomvåpen bli brukt i tre situasjoner. Mot mål man ikke kan ødelegge uten å bruke atomvåpen, som gjengjeldelse for angrep med atomvåpen og biologiske eller kjemiske våpen, og i tilfelle det skjer en overraskende militær utvikling.

- Dette er dynamitt, sier Joseph Cirincione, som er ekspert på atomvåpen ved Carnegie-stiftelsen for verdensfred i Washington, til Los Angeles Times.

I går kveld var det ikke kommet noen reaksjoner fra denne eksklusive gruppa av atommakter og røverstater, men Joseph Cirincione advarer, og tror reaksjonene vil bli sterke.

- Jeg kan bare forestille meg hva disse nasjonene vil si i FN, sier han videre.

Ny generasjon våpen

Rapporten tar også til orde for at det bør utvikles en ny generasjon atomvåpen. Pentagon har lenge ønsket seg en ny generasjon av mindre «smartere» atomvåpen. I Pentagon snakker man om en «fullstendig avskrekking». Det betyr at man vil utvikle en lang serie kjernefysiske våpen som utfyller hverandre, og kan brukes i nær sagt alle tenkelige situasjoner.

- De er desperate etter å finne nye bruksmåter for atomvåpen, mens disse våpnene bør begrenses til avskrekking, sier John Isaacs, president i Council for a Livable World.

- Dette er veldig, veldig farlig retorikk. Dr. Strangelove befinner seg åpenbart levende og ved god helse i Pentagon, sier han til avisa.

For USA dreier dette seg først og fremst om å skaffe seg nye effektive våpen i kampen mot terrorisme. Likevel har arbeidet med å utvikle nye kjernefysiske våpen i USA fått Russlands president Vladimir Putin til å starte et program for å utvikle tilsvarende våpen i Russland. Kina har de to siste åra pøst mye friske penger inn i Folkets frigjøringshær. Kjernefysiske våpen er et satsingsområde. Til tross for stor politisk tilnærming mellom Russland og Vesten, kan vi se spirene til et nytt rustningskappløp på grunn av at USA insisterer på å utvikle nye atomvåpen.

- Dette betyr at kjernefysiske våpen blir et redskap for å utkjempe en krig, og ikke et middel for avskrekking, sier Cirincione til Los Angeles Times.

Forsker Svein Melby ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt vil være forsiktig med å trekke veldig bastante konklusjoner på bakgrunn av avsløringen i Los Angeles Times. Men han medgir at nyheter av denne typen neppe hjelper dem som jobber for å stanse spredningen av atomvåpen.

Øker spredningsfaren

- Det er klart at det ikke tjener det diplomatiske arbeidet for å stanse spredningen av atomvåpen at slike ting blir kjent, sier han.

USA har forpliktet seg til å bygge ned sitt atomvåpenarsenal med to tredeler innen ti år. Mye tyder på at vi står overfor en nesten total utskifting av det amerikanske atomvåpenarsenalet.

Pentagon vil ikke kommentere saken. Dette begrunnes med at rapporten er hemmelig.

Norge har i hele mars måned formannsvervet i FNs sikkerhetsråd. Utenriksdepartementet ville ikke kommentere avsløringen i Los Angeles Times overfor Dagbladet. De sier de ikke vil kommentere et presseoppslag.

Los Angeles Times