SMOG: Motorister i den franske byen Rennes ble denne uka bedt om å senke farten for å redusere luftforurensningen. Foto: DAMIEN MEYER / AFP / NTB SCANPIX
SMOG: Motorister i den franske byen Rennes ble denne uka bedt om å senke farten for å redusere luftforurensningen. Foto: DAMIEN MEYER / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Gjør kollektivtransport gratis og tvinger halvparten til å la bilen stå i Paris

Sliter med luftforurensningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Førstkommende mandag vil det bare være lov å kjøre biler som har nummerskilt som ender med et oddetall i Paris. Tirsdag vil det være partall-bilistenes tur, melder nyhetsbyrået AFP.

Luftforurensning gjør at myndighetene i den franske hovedstaden må ty til relativt drastiske grep.

Samtidig som halvparten av byens biler må stå parkert, blir kollektivtransport gratis i en midlertidig periode.

- Jeg er glad for at staten har gått med på dette, skriver Anne Hidalgo, ordfører i Paris, på Twitter.

Det samme skjedde for omtrent et år siden, da situasjonen var like ille som nå, skriver AFP.

Stort problem WHO anslår at luftforurensning tar sju millioner mennesker hvert år, og det er også et problem her hjemme. Onsdag denne uka måtte miljøminister Tine Sundtoft (H) svare i Stortingets spørretime på hva regjeringen gjør for å bedre luftkvaliteten i Oslo og Bergen, skriver NTB.

SV viste til at Høyre og Frp i Stortinget har stemt mot forslag om å begrense bilbruk, miljødifferensierte bompenger, flere kollektivfelt og økte avgifter på fossil fyring for å bedre luftkvaliteten.

Sundtoft sa seg enig i at luftforurensning fortsatt er et problem i norske storbyer, og varslet lavutslippssoner.

- Samferdselsdepartementet vil iverksette et lovarbeid slik at det etableres lavutslippssoner i kommuner som ønsker det. Det arbeides videre med å tilrettelegge for miljødifferensiering gjennom autopassystemet, forklarte Sundtoft ifølge NTB.

Tidligere i februar har astmatikere og små barn blitt bedt om å unngå de mest forurensede områdene i Oslo. Problemene skapes i hovedsak av eksos og veistøv, samt vedfyring.

Kjøreforbud? I Bergen har byrådet varslet at de vil øke bompengene til 45 kroner for personbiler i rushtiden, mens satsen senkes til 19 kroner resten av døgnet. Byrådet kommer også til å legge fram forslag om høyere bompengesatser på dager med høy luftforurensning, ifølge NTB.

Det er også varslet at dieselbiler kan få kjøreforbud i deler av Oslo allerede neste vinter på dager med helsefarlig høy luftforurensning.

Myndighetene definerer en lavutslippssone som et geografisk avgrenset område hvor kommunen kan sortere bilparken ut fra utslippsegenskapene, for å bedre luftkvaliteten.