MÅ SVARE: Martin Kolberg (Ap) hilser på forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) under høringen om Nigeria-båtene 30. april. Fredag må hun og en rekke andre involverte politikere, byråkrater og offiserer forklare seg for Stortinget på nytt. Erik Skutle (H) ber dem stille bedre forberedt enn sist. Foto: John Terje Pedersen og Øistein Norum Monsen
MÅ SVARE: Martin Kolberg (Ap) hilser på forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) under høringen om Nigeria-båtene 30. april. Fredag må hun og en rekke andre involverte politikere, byråkrater og offiserer forklare seg for Stortinget på nytt. Erik Skutle (H) ber dem stille bedre forberedt enn sist. Foto: John Terje Pedersen og Øistein Norum Monsen Vis mer

- Gjør leksene deres

Stiller krav til de som skal svare for salgsrotet i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forsvarstopper og meglere av brukt militært utstyr fikk så hatten passer av kontrollkomiteen da de ikke kunne svare for seg under forrige høring. Nå stiller komitemedlemmer krav til de som er invitert for å kaste lys over hvordan norsk militært utstyr kunne havne på avveie: Gjør leksene og fortell sannheten.   

Enda det ble arrangert prøvehøring i Forsvarsdepartementet for å forberede kontrollhøringen 30. april, vanket det kjeft på både forsvarssjefen og lederen i Forsvarets logistikkorganisasjon da de møtte i Stortinget. Komitéleder Martin Kolberg leste denne leksa for forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen:

- Før jeg gir ordet videre, vil jeg henvende meg til Bruun-Hanssen og si at du er den øverste sjef, og er ansvarlig nå, og det forundrer komiteens leder ganske mye at du hele tiden viser til at du ikke vet. Det synes jeg ikke du skal si i fortsettelsen av høringen. Du burde vite ganske godt, før du møter i denne høringen, at de spørsmålene er helt relevante, og du burde foretatt de nødvendige undersøkelser og ikke hele tiden si at du ikke vet. Det mener jeg ikke strekker til.

Forsvarssjefen takket for korreksen:

MTB: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
MTB: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

- Takk for det, komiteleder. Grunnen til at jeg ikke vet det, er at statsrådens spørsmål ned til en organisasjon eller en koordineringsgruppe ikke er dokumentert i referatene. Derfor vet jeg ikke hvilke spørsmål om er stilt, svarte Bruun-Hanssen.

- Vet ikke Det er Forsvarets logistikkorganisasjon som gjennomfører alt salg av brukt militært utstyr. Da sjefen der, Petter Jansen, ble spurt om hvordan de sjekker eventuelle kjøpere svarte han slik:

- Det vet jeg ikke eksakt. Jeg kan ikke svare eksakt på det, men den er i hvert fall ikke tilfredsstillende.

BELTEVOGN:  En beltevogn av typen Hägglund BV206 på øvelse i Norge. 30 vogner av denne typen ble sendt fra Norge til krigsherjede Sudan. Foto: Forsvaret
BELTEVOGN: En beltevogn av typen Hägglund BV206 på øvelse i Norge. 30 vogner av denne typen ble sendt fra Norge til krigsherjede Sudan. Foto: Forsvaret Vis mer

- Men altså: Du er innkalt til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Du vet at dette blir et viktig tema, og så sjekker du ikke, du hører ikke med dine underordnede hva som har skjedd, og hvilken bakgrunnssjekk som er gjort?, tordnet Erik Skutle (H).

Løgn eller sannhet Tidligere forsvarssjef Harald Sunde ble spurt om når bodøfirmaet Norsk mekling og auksjon dukket opp på hans radar.

- Det kan jeg ikke svare på på stående fot - første gang jeg fikk høre om Norsk Megling & Auksjon, svarte han.

PRIVATFLY: Disse norske jagerflyene ble solgt til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Dave Chng/Airwingspotter
PRIVATFLY: Disse norske jagerflyene ble solgt til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Dave Chng/Airwingspotter Vis mer

Og da representantene fra bodøfirmaet var var ferdige med å forklare seg, oppsummerte Lundteigen slik:

- Det er jo en egen kunst å verken ljuge eller si sannheten.

MILITÆRLASTEBILER: Her er tidligere militære lastebiler fra Norge fotografert av FN-granskere i Dubai. Mange av dem endte hos den eritreiske hæren. Foto: FN
MILITÆRLASTEBILER: Her er tidligere militære lastebiler fra Norge fotografert av FN-granskere i Dubai. Mange av dem endte hos den eritreiske hæren. Foto: FN Vis mer

Nå krever sentrale medlemmer av komitéen endring:

- Jeg forventer at de forteller sannheten så vi faktisk kan få klarhet i hva som faktisk har skjedd, sier Martin Kolberg (Ap).

Salgsrotet i Forsvaret

• Dagbladet har i en rekke artikler i fjor og i år avdekket hvordan Forsvaret har solgt minst 13 utrangerte marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika.

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Manglende svar i den første høringen og alle de nye avsløringene gjør at Stortingets kontrollkomité skal holde ny høring om saken 27. november.

- En av grunnene til at vi må ha en høring til er at vi ikke fikk gode nok svar sist. Det er en frustrasjon i komiteen over at vi må hale ut ting, sier Erik Skutle (H).

Han viser til at det er svært sjelden Stortinget holder flere høringer om samme sakskompleks, og at når de velger å gjøre det så er det fordi de føler det må til for å få opplyst saken.

Dette må de svare på:

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har varslet de inviterte om at dette vil bli sentrale spørsmål under høringen.

l. Er dagens regelverk for avhending av utrangert/brukt forsvarsmateriell godt nok?

2. Hvordan er den politiske behandlingen i forbindelse med avhending av slikt materiell?

3. Er informasjonsutvekslingen og arbeidsdelingen mellom Forsvaret og Utenriksdepartementet god nok når det gjelder eksport av utrangert forsvarsmateriell?

4. Hvordan sikrer Forsvarsdepartementet at regelverket for avhending av utrangert forsvarsmateriell blir overholdt?

5. Hvordan sikrer Forsvaret at regelverket for avhending av utrangert
forsvarsmateriell blir overholdt?

6. Hvordan sikrer Utenriksdepartementet at eksportkontrollregelverket blir overholdt?

7. Hvilke systemer foreligger i Forsvarsdepartementet og
Utenriksdepartementet for kvalitetssikring av avhendingsprosessen,
herunder systemer for å fange opp eventuelle misligheter?

- Da må de gjøre hjemmeleksene sine. Sist gang kunne ingen egentlig gi et godt svar på hvordan disse båtene kunne havne i Nigaria, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer