Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjør like mye for miljøet som Paradise Hotel for norsk kulturliv

Rød Ungdom ut mot Earth Hour.

 KRITISERER EARTH HOUR: Miljøpolitisk talsmann for Rød Ungdom, Iver Aastebøl, sammenligner Earth Hour med programmet Paradise Hotel, som Triana Iglesias leder på TV3. Foto: Ungdomspartiet Rødt/ Viasat.
KRITISERER EARTH HOUR: Miljøpolitisk talsmann for Rød Ungdom, Iver Aastebøl, sammenligner Earth Hour med programmet Paradise Hotel, som Triana Iglesias leder på TV3. Foto: Ungdomspartiet Rødt/ Viasat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om Earth Hour, verdens største klimakampanje, som går ut på å slukke lyset i en time lørdag kveld.

På verdensbasis er 83 land og mer enn 2700 byer med. I Norge er 74 kommuner, 123 bedrifter, 45 organisasjoner, flere norske kjendiser og samtlige norske partier med — unntatt ett: Rød Ungdom.

- Meningsløst
Partiet Rødts ungdomsorganisasjon går nå til frontalangrep på arrangøren, WWF:

- Earth Hour gjør like mye for miljøet som Paradise Hotel gjør for norsk kulturliv, sier miljøpolitisk talsmann Iver Johansen Aastebøl.

- Dette er meningsløs symbolpolitikk. WWF kunne brukt sjansen til å stille tydelige krav, for eksempel til rensing av gasskraftverket på Kårstø eller nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Nå er det helt uvisst hva man ønsker at politikerne skal gjøre, sier Aastebøl.

Han er redd kampanjen bare vil gi god miljøoppmerksomhet til aktører som ikke fortjener det.

- Det er helt greit hvis folk vil delta for å spare strøm i en time. Men jeg frykter man gir folk følelsen av å bidra til et bedre miljø, uten resultater, mens de i realiteten bare pynter på miljøprofilen til selskaper som Coca-Cola og McDonalds, sier Aastebøl til Dagbladet.no.

Rød Ungdom mener det ville være en bedre idé å stoppe norsk oljeproduksjon i en time, for å kutte norske klimagassutslipp.

- Mer nyttig enn Paradise Hotel
WWFs kommunikasjonssjef Jon Bjartnes svarer slik:

- De har rett i at dette er en symbolsak, men symbolsaker kan også være viktige. Earth Hour er lavterskelkampanje som samler klimaengasjerte folk over hele verden. Det slår an i alle tidssoner, på alle språk, blant rik og fattig, lek og lærd. Vi er nokså mye mer nyttige enn Paradise Hotel.

- Vi stiller ikke politiske krav for å delta, alt man trenger å gjøre er å slukke lyset. Derfor har vi fått med alle partier, fra Fremskrittspartiet til Rød Ungdoms moderparti Rødt, og derfor kan så mange som en milliard mennesker delta, sier Bjartnes.

Han sier WWF er glad for kritikken fra Rød Ungdom.

- Jeg tror det kommer mer miljøvern ut av denne kritikken. De som deltar i denne kampanjen, bygger fallhøyde. Vi tar det for gitt at de som er med på dette forstår at klimaendringer er noe man må ta på alvor og ikke bare snakke om i festtaler. Vi tror politikerne i verden aldri noensinne har fått så tydelig beskjed som de vil få på lørdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling