VITNET MOT MOREN: Ifølge tiltalen forgrep Alvdal-moren seg også mot sin eldste datter. Her er fornærmede sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen utenfor Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VITNET MOT MOREN: Ifølge tiltalen forgrep Alvdal-moren seg også mot sin eldste datter. Her er fornærmede sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen utenfor Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

«Gjør man slikt? Er dette kjærlighet? Jo, mamma gjør det fordi hun er glad i meg»

Alvdal-datteren sleit med tårene i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Med usikker stemme forklarte Alvdal-morens eldste datter i går om grove seksuelle overgrep i Nedre Romerike tingrett. Ifølge tiltalen skjedde overgrepene i tidsrommet fra 1990 til 1998. Morens tidligere mann er tiltalt for de samme forholdene.

Da den tiltalte moren (48) i dag kom inn i rettslokalet fulgte datteren henne med blikket gjennom rommet.

Også i dag satte moren seg på et sted i rommet hvor datteren slipper å se henne, før Steffen Brandstad og Harald Stabell, som forsvarer henholdsvis moren og stefaren, startet sin utspørring av fornærmede.

Brandstad startet med å gå nøyere inn på når overgrepene skal ha skjedd, og hvor lang tid det tok fra stefaren flyttet inn hos moren før det begynte.

- Som jeg sa i går husker jeg noen hendelser, og hvor lenge og eksakt når det skjedde synes jeg er vanskelig å svare på, svarte 27-åringen.

Spiker i vannseng Brandstad spurte også fornærmede ut om en vannseng som moren og stefaren hadde, og hvor de fleste av overgrepene skal ha skjedd.

- Kan du huske hva slags seng de hadde? spør Brandstad.

- De hadde vannseng en lang periode, helt til jeg stakk en spiker i vannsenga så den sprakk, sier 27-åringen.

I avhør har fornærmede forklart at hun mener å huske at hun ble utsatt for færre overgrep etter at hun ødela vannsenga med spikeren.

Etter at lillesøsteren ble født i 1994 skjedde det ikke flere overgrep på rommet til moren og stefaren, men stefaren fortsatte å forgripe seg på henne når de var alene, ofte i fornærmedes egen seng, hevder hun.

Skrev om overgrepene Aktor Svein Holden trekker fram et brev fornærmede skrev til bistandsadvokaten i 2010, hvor hun beskriver mer omfattende seksuell aktivitet med moren enn hun fortalte om under forklaringen hennes i går.

- Vi må snakke litt mer om dette med mamma. Fortalte du oss alt i går? spør Holden.

Fornærmede rister på hodet, og forteller at hun ikke vet hvorfor hun ikke fortalte alt. Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen går fram og gir 27-åringen lommetørklær for å tørke tårene.

«Sex mellom mamma og meg var skiftende. Det kunne være en gang i uka eller måneden. Det var skiftende etter hvordan hun hadde det, og om hun tatt piller eller drukket. Når hun hadde gjort det var hun mer aggressiv og hardhendt. Men hun sa alltid at hun var glad i meg» siterer Holden fra brevet.

«Gjør man slikt? Er dette kjærlighet? Jo, mamma gjør det fordi hun er glad i meg.»

- Stemmer disse tingene som står i brevet?

- Ja.

Prøvde å fortelle Selv mener den fornærmede 27-åringen at den mye omtalte Alvdal-saken fra 2011, hvor moren ble dømt for grove seksuelle overgrep mot sine to yngste barn, kunne vært unngått hvis noen hadde tatt historiene hun fortalte som barn på alvor. 

På skolen fortalte jenta det barnevernsdokumentene kaller «de utroligste historier» om vold og at hun bare fikk dusje en gang i uka. Det var først da hun kom i et fosterhjem hvor hun følte seg trygg at hun fortalte om de seksuelle overgrepene.

- Jeg tror ting hadde vært annerledes hvis de hadde lyttet til alt jeg hadde å si da jeg var mindre., sa 27-åringen i retten i går.

- Det er et trist faktum at barnevernet i Alvdal ville snakke med henne, men ikke fikk lov. Og at hun ble akuttplassert i et annet hjem, vekk fra det eneste stedet hun følte seg trygg. Det er virkelig sørgelig at hjelpapparatet har kommet så til kort, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen.

Både moren og stefaren nekter straffskyld. Det er satt av tre uker til saken i Nedre Romerike tingrett.

20130304: Harald Stabell og Steffen Brandstad representerer de tiltalte i Aløvdal-saken som nå pågår på Lillestørm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
20130304: Harald Stabell og Steffen Brandstad representerer de tiltalte i Aløvdal-saken som nå pågår på Lillestørm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer