Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjør MDG urolig

Arild Hermstad (MDG) tok et kraftig oppgjør med Senterpartiet i sin tale til MDGs landsstyre i dag.

LIKNER FRP? Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hans Arne Vedlog
LIKNER FRP? Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Samarbeidsmuligheter på rødgrønn side etter stortingsvalget i 2021 sto på agendaen da MDG samlet sitt sentralstyre fredag kveld.

- Vi er villige til å snakke med alle som vil kaste denne regjeringen som Frp sitter i, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

SV-leder Audun Lysbakken gikk forrige uke ut og ba de fem opposisjonspartiene på Stortinget om å finne sammen. Fra Senterpartiets Marit Arnstad ble det imidlertid omtalt som uaktuelt. Spesielt avstanden til MDG oppleves som stor.

LANGER UT MOT SP: Arild Hermstad. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
LANGER UT MOT SP: Arild Hermstad. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Vis mer

MDG gjør meg forbanna, sa nyvalgt leder av Senterungdommen Torleik Svelle nok til Dagbladet i går.

MDG har vært mer åpen, men i sin tale til partiets landsstyre i dag, gjorde Hermstad det klart at et samarbeid med Sp sitter langt inne.

- Nærmer seg Frp

Han går kraftig i rette med Senterpartiets drivstoff-politikk.

- Verdens natur og klima tåler heller ikke flere regjeringer av samme slag som den vi har i dag. Hver lille miljøseier som Venstre innkasserer blir møtt med et Frp osende nederlag for planeten vår. Men er egentlig Senterpartiet bedre enn Frp? spurte Hermstad i talen.

Så kom han med en advarsel til Sp-leder Vedum som han mener «drømmer om billig bensin»:

- Det er nok med ett bensin-populistisk parti i dette landet, vi trenger ikke flere.

- Urolig for Sp

- Partiet er i ferd med å ta en retning som uroer meg, sier MDG-politikeren.

- Et Sp som har som hovedkrav at bensin og dieselprisene skal ned, og profilerer seg som MDGs hovedfiende i norsk politikk og begynner å likne stadig mer på Frp i retorikken framstår ikke som veldig attraktive, sier han.

Hermstad påpeker imidlertid at MDG og Sp samarbeider godt i mange kommuner, og at Sp faktisk er det partiet MDG inngår i flest samarbeidskonstellasjoner med. Totalt samarbeider de i over 50 kommuner.

- Jeg skulle ønske Vedum ville lytte mer til dem enn til kommunikasjonsrådgiverne som sier at Sp skal konkurrere med Frp om den mest populistiske drivstoffpolitikken, sier Hermstad.

Lukker ikke samarbeidsdøra

Han holder likevel døra for samarbeid åpen.

- Jeg håper demokratiet i partiet bidrar til å endre den populistiske og forurensingsvennlige kursen de er på nå, slik at Sp heller begynner å melde seg på i den miljøomstillingen som Norge trenger.

- Du holder døra åpen for venstresiden og advarer mot Solberg-regjeringen. Har dere tatt farvel med blokkuavhengigheten i MDG?

- Nei, det er det ikke. Men nå har vi en upopulær regjering der Frp bestemmer tempo i miljøpolitikken. Erna ser ikke ut til å ville kvitte seg med Frp. For oss er det tydelig at det er umulig på få til et reelt grønt skifte uten at regjeringen skiftes ut.

- Men ingen partier kan ta oss for gitt, sier Hermstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media