– Gjør mer for miljøet enn regjeringen med sju enkle tiltak

Ny utregning viser at sju enkle tiltak i hver husstand kan spare miljøet for over åtte millioner tonn CO2 på ett år. Det tilsvarer regjeringens spareplaner helt fram til 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• TEST DEG SELV: Er du like grønn som de rødgrønne?

Hva er du villig til å gjøre?

Transport

Sykle eller gå til jobben?

Reise kollektivt?

Sykle eller gå på korte turer?

La barna gå til skolen?

Betale klimaavgift?

Kjøre mindre og mer økonomisk?

Energi

Senke innetemperaturen med én grad?

Slå av lys i rom som ikke er i bruk?

Bytte til sparepærer?

Dusje kort og installere sparedusj?

Slå av stand-by-strøm?

Bytte til rentbrennende vedovn eller pelletsovn?

Installere varmepumpe?

Tenke enøk ved oppussing?

Avfall

Unngå engangsprodukter?

Slutte å bruke engangsgrill?

Si nei takk til reklame i postkassa?

Reparere framfor å kjøpe nytt?

Kildesortere og levere til gjenvinning?

Begynne med kompostering?

Innkjøp

Kjøpe mindre?

Kjøpe brukt?

Kjøpe kvalitet?

Velge produkter med svanemerket?

Mat

Spise mer frukt og grønnsaker?

Spise lokal mat?

Velge økologiske matvarer?

Lage mat fra bunnen av?

Høste fra naturens spisskammer?

Kilde: Grønn Hverdag

For alle de som mener det ikke nytter å gjøre små miljøvennlige tiltak i hjemmet, håper Grønn Hverdag nå at tallene skal være en tankevekker.

Den ferske utregningen organisasjonen har gjort, viser at sju enkle miljøtiltak i hver husstand på bare ett år kan redusere CO2-utslippene tilsvarende det regjeringen i klimameldingen har lovet fram til 2012.

– Vi har med denne utregningen prøvd å styrke folk i troen på hvor stor betydning de små tiltakene faktisk har. Man må ikke falle i avmaktsgropa, men tenke at «lille jeg» kan gjøre noe som faktisk hjelper, sier daglig leder i Grønn Hverdag Tone Granaas.

Sju tiltak

• TEST DEG SELV: Er du like grønn som de rødgrønne?

Hun håper miljøoppskriftens sju punkter skal være mulige å gjennomføre for de fleste familier og husstander:

1. Utsett PC-kjøpet ett år. Hvis alle husholdninger i Norge hadde fått PC-en sin til å vare ett år lenger, ville de spart miljøet for 1,4 millioner tonn CO2.

<strong><b>CO2-BOMBE:</strong></b> Dropper halvbaprten av alle nordmenn en Sydentur i året vil halvparten av regjeringens CO2-mål være oppnådd. Arkivfoto: ARNE V. HOEM
CO2-BOMBE: Dropper halvbaprten av alle nordmenn en Sydentur i året vil halvparten av regjeringens CO2-mål være oppnådd. Arkivfoto: ARNE V. HOEM Vis mer

2. Spis mindre kjøtt, og mer grønnsaker. Hvis alle husstander i Norge hadde spist to pakker kjøttdeig mindre i måneden, ville det spart miljøet for 312000 tonn CO2. Produksjon av én kilo oksekjøtt gir omtrent 16 kilo CO2-utslipp.

3. Installer sparedusj. Hvis alle husstander i Norge installerer sparedusj ville de spart miljøet for 750 000 tonn CO2.

4. Senk innetemperaturen med én grad. Hvis alle norske husstander hadde redusert innetemperaturen én grad, ville de spart miljøet for 550 000 tonn CO2.

5. Bytt til sparepærer. Hvis alle husstander i Norge erstatter fem vanlige glødepærer med sparepærer, sparer de 267 000 tonn CO2.

6. Gå eller sykle på korte turer. Hvis norske bilister hadde latt bilen stå alle turer under tre km, ville de spart miljøet for 740 000 tonn CO2 i løpet av et år.

7. Dropp en sydentur. Hvis halvparten av Norges befolkning dropper en sydentur, sparer de til sammen 4,3 millioner tonn CO2.

Summen av tiltakene utgjør over 8 millioner tonn CO2 i året. I årets klimamelding la regjeringen fram at de vil påta seg å skjerpe Norges Kyoto-forpliktelse med ti prosent – til ni prosent under 1990-nivå i perioden 2008-2012. Med utgangspunkt i tall fra 2006, betyr det at utslippene fram mot 2012 skal reduseres med 8,4 millioner tonn.

• Ta testen her

Mindre kjøtt

Ved å utsette innkjøp av PC, ville landets husstander spart miljøet tilsvarende det årlige utslippet fra over en halv million privatbiler, og innsparingene på å installere sparedusj er nok til å forsyne alle i Stavanger med strøm, ifølge Grønn Hverdag.

– For veldig mange er det en stor overgang bare å bytte til kollektiv transport og la bilen stå. Det viktigste er å gjøre noe man føler man kan få til, sier Granaas.

For de aller lateste familiene er det fint å begynne med tiltak som har en ekstra gulrot – tiltakene som i tillegg til å spare miljøet, også sparer lommeboka og helsa.

– En fin plass å begynne er med de tiltakene som også medfører økonomiske besparelser for den enkelte. Å redusere bruken av drivstoff og strøm virker direkte inn i lommeboka. Og ved å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker, tar du vare på helsa. Jeg tror ikke det er så mange som tenker på at kjøttproduksjon gir så store utslipp, sier Granaas.

Behold det gamle

– Flere undersøkelser viser at veldig mange har tatt klimatrusselen innover seg og ønsker å bidra til å spare miljøet. Så er utfordringen og det viktige steget videre å få kunnskap om hva man kan gjøre som faktisk har en effekt, sier Granaas.

Hun tror motivasjonen for å sette i gang miljøtiltak i norske hjem både må være lystbasert og fryktbasert.

– Det ene som må til er at man tar klimatrusselen alvorlig, men det holder ikke alene. Man må også ha lyst til å gjøre noe, sier hun.

Selv om markedet tilbyr det ene miljøvennlige produktet etter det andre, er det bedre å beholde det gamle enn å kjøpe et nytt miljøvennlig produkt.

– Kjøp minst mulig nytt uansett. Det er mye mer miljøvennlig å bruke det du har fra før, selv om det ikke er nyeste miljøvennlige modell. Men når du virkelig trenger noe nytt, er det så klart viktig å velge miljøvennlige, sier Granaas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer