Russlands invasjon av Ukraina:

- Gjør minst mulig skade

Utenriksminister Sergej Lavrov hevder Russland gjør alt de kan for å skåne sivile i Ukraina og nekter for at infrastrukturen de angriper, er sivil.

- FAKTALØS: Under en pressekonferanse torsdag 1. desember gikk Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, hardt ut mot Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Video: Reuters Vis mer
Publisert

Utenriksminister Sergej Lavrov hevder at Russland tar alle forholdsregler for å gjøre minst mulig skade på sivile og sivil infrastruktur i Ukraina.

Han hevder samtidig at de systematiske angrepene Russland har rettet mot ukrainsk infrastruktur, i særdeleshet strømnettet, ikke er sivil infrastruktur.

- Vi slår ut energiinfrastrukturen som lar Vesten pumpe inn dødelige våpen i Ukraina for å drepe russere, og eliminerer infrastruktur som forsikrer at det ukrainske militæret kan utgjøre sine oppgaver, sa Lavrov under en nesten tre timer lang pressekonferanse torsdag.

Lavrovs oppsiktsvekkende uttalelser står i sterk kontrast til forholdene på bakken.

UROLIG: På statlig russisk TV snakkes det mer og mer om at krigen i Ukraina ikke går som planlagt. Reporter: Christina Holen Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

- Inhuman strategi

I høst har Russland systematisk angrepet kritisk sivil infrastruktur over hele Ukraina. Russiske kamikaze-droner, raketter og kryssermissiler har skadd eller ødelagt over halvparten av det ukrainske energinettet.

Tidvis har for eksempel 70 prosent Kyivs befolkning, vært uten strøm. Ukrainske myndigheter jobber febrilsk for å restaurere nettet, men for hver dag som går, blir mer og mer av landets energiinfrastruktur ødelagt.

Rullerende strømbrudd over hele Ukraina har for lengst blitt dagligdags. I møte med en kald vinter, kan det bli regelrett katastrofalt for den ukrainske sivilbefolkningen.

- Den inhumane strategien ser ut til å være at folk skal forhindres fra å ha tilgang til elektrisitet og varme inn mot vintersesongen. Det er et desperat forsøk på å fryse folk på flukt, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under et besøk til Kyiv tidligere i uka.

KRIGSFORBRYTELSER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål knyttet til krigen i Ukraina. Reporter: Emily Solem-Young. Vis mer

- Gjør minst mulig skade

Utenriksminister Lavrov, fnyser av Vestens anklager og nekter for at Russland har som strategi å påføre den ukrainske sivilbefolkningen lidelse.

- Vår militæroperasjon har blitt implementert på en måte som gjør minst mulig skade på sivil infrastruktur, sa utenriksminister Lavrov.

I tillegg til å angripe Ukrainas strømnett, har Russland også bombet fjernvarmesentraler, togstasjoner og sykehus. Regelmessig blir også boligblokker rammet av bombeangrep.

Norske eksperter har tidligere beskrevet slike angrep som reinspikka «terror» fra Russlands side.

- Dette er noe Russland gjør jevnlig. Det er viktig å presisere at dette rett og slett er veloverveide krigsforbrytelser. Dette er bevisste angrep mot sivile, som overhodet ikke er delaktige i krigen. Med viten og vilje begår Russland terror og krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen i Ukraina, sa Arne Bård Dalhaug, pensjonerte generalløytnant, til Dagbladet i oktober.

ANGREP: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier det spekuleres i om Russland vil trappe opp angrepene på sivile mål og infrastruktur i Ukraina. Programleder: Andrea Viland Ask Vis mer

Sammenliknet med Stalingrad

Lavrovs avleverte de oppsiktsvekkende uttalelsene om angrepene mot Ukrainas infrastruktur, etter å ha blitt presset av en vestlig journalist.

Journalisten spurte Lavrov om hvordan Russland rettferdiggjør de mange angrepene mot Ukrainas infrastruktur når konsekvensene av disse også rammer befolkningen i de ukrainske fylkene som Vladimir Putins regime annekterte i september.

- Stalingrad var også vårt territorium. Vi angrep tyskerne der, slik at de flyktet, sier Lavrov.

Slaget om Stalingrad var et avgjørende vendepunkt i andre verdenskrig, og et av krigens mest blodige, brutale og ødeleggende slag.

Deretter forsøkte Lavrov å relativisere Russlands invasjon av og krigføring i Ukraina med Vestens militære intervensjoner i Jugoslavia, Afghanistan og Irak.

- Vær så snill og sammenlikne dette med da USA bombet Irak. Det skjedde ikke fordi Irak ville bannlyse det engelske språket eller Hollywood-filmer. De viste fram ei flaske og hevdet det var kjemiske våpen, men Irak utgjorde ingen reell trussel mot de amerikanske grensene, sa Lavrov.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen diskuterer krigen i Ukraina i Dagbladet TVs studio. Programleder: Magnus Paus Vis mer

- Aldri mer «business as usual»

Under den nesten tre timer lange pressekonferansen gjentok Lavrov gjenkjennelige russiske synspunkter.

Han innledet seansen med en lang tirade om Russlands misnøye med Vesten, og rettet utallige retoriske spark mot Vesten generelt, og USA, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj spesielt.

Lavrov kalte Stoltenberg og andre europeiske diplomater for faktaløse i deres beskrivelse av situasjonen i og rundt Ukraina, og anklaget Nato og Vesten for å være den aggressive parten.

Utenriksministeren slo deretter fast at forholdet mellom Russland og Vesten aldri vil bli det samme.

- Med mindre våre vestlige naboer plutselig blir interessert i å gjenoppta vårt felles arbeid om europeisk sikkerhet, vil ikke forholdet bli det samme. En gjenopprettelse vil bety en tilbakeføring til hvordan det var, men framover vil det ikke bli noe «business as usual», sier Lavrov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer