Gjør narr av Putins kondomspøk i Russlands gater

Putins tid er forbi, ifølge de 120 000 deltakerne i den største demonstrasjonen på 20 år.

GJØR NARR AV PUTIN: 120 000 mennesker protesterer i dag i Moskvas gater mot det omfattende jukset under parlamentsvalget tidligere i desember. Noen av demonstrantene er utstyrt med plakater som viser Putin iført en kondom som et hodeplagg eller sjal, etter hans sleivete kondombemerkning Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
GJØR NARR AV PUTIN: 120 000 mennesker protesterer i dag i Moskvas gater mot det omfattende jukset under parlamentsvalget tidligere i desember. Noen av demonstrantene er utstyrt med plakater som viser Putin iført en kondom som et hodeplagg eller sjal, etter hans sleivete kondombemerkning Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er de mange eksemplene på valgfusk ved parlamentsvalget 4. desember som idag mobiliderer titusener av mennesker til å demonstrare i de største protestene mot myndighetene siden kommunismens tid, for 20 år siden.

- Har hatt sin tid - Putins tid er forbi. Hans makt er illegitim, han er ikke en mann som kan innføre demokrati, sier Tatiana Eduardovna Kharakka til Dagbladet under demonstrasjonen i Russlands nest største by, St. Petersburg.

- Putin var god for Russland i sin tid, men den tida er forbi, sier hun.

- Russland uten Putin er et slagord som runger over hele landet idag.

Titusener trosset snø og kulde for å si klart hva de mener om valget de mener ble stjålet.

Og selv om ett av kravene er omvalg, er det mest realistiske kravet et ærlig valg i presidentvalget 4. mars, der statsminister Vladimir Putin er regimets kandidat, og er ventet å vinne.

Men protestene mot Putin etter parlamentsvalgene, og de mange proteststemmene mot statsministerens parti, Enhetlig Russland, under valget, gjør presidentvalget i mars plutselig spennende.

Den største demonstrasjonen idag er i Moskva, der det nå er registrert minst 120 000 demonstranter.

Men folk strømmer fortsatt til, og 50 000 har brukt Facebook til å fortelle at de vil delta, etter at myndighetene ble presset til å tillate demonstrasjonene.

For det er vanlige mennesker som nå gir uttrykke for sin oppmagasinerte harme overfor et regime de mener har lurt dem.

- For meg handler dette om moral. Vi må stå opp når makta holder oss for narr, sier Tatiana Kharakka.

Kondom-humor Demonstrasjonene over hele landet er preget av preget av alvor og humor.

I Moskva var det en plakat med bilde av Putin der han bærer en kondom som slør.

Putins første reaksjon på de første demonstrasjonene etter valget var at det hvite tøystykket demonstrantene bar som et uttrykk for støtte til opposisjonen minnet ham om en kondom.

I Moskva fikk Putin svar på tiltale, og mange vil nok oppfatte svaret på Putins kondom-humor, vel så vellykket som statsministerens opprinnelige bidrag.

Forfatteren Boris Akunin var en av mange talere i Moskva. Han sa at løftene fra det sittende regimet etter demonstrasjonene ikke var nok.

- Den avgående presidenden (Dmitrij Medvedev) svarte med noen vage løfter. Og mannen som vil bli president (Vladimir Putin) svarte med å fornærme oss, sa Akunin. En av fornærmelsene var kondom-spøken.

Innrømmelser Den innrømmelsen Putin har kommet med er en antydning av at han i framtida vil tillate valg av guvernører.

En del av Putins massive sentralisering av makt som president fra 2000 til 2008 var å gjøre det til presidentens privilegium å utnevne guvernører.

Sittende president Dmitrin Medvedev sa i sin siste tale til nasjonen torsdag at Russland trengte en gjennomgående reform og demokratisering av hele det politiske systemet.

 Det var et krav den høyt respekterte, nylig avgåtte finansministeren Alexej Kudrin støttet i et artikkel i avisa kommersant i dag.

Han er en nær venn av Vadimir Putin, men gikk likevel offentlig ut og sa at han støttet dagens demonstrasjoner.

- Jeg deler deres negative følelser rundt resultatet av parlamentsvalget i vårt land. Jeg tror på muligheten for envellykket realisering av et scenario for en rolig ikke-voldelig transformasjon av vårt politiske systen og hele staten. Dynamisk, men ikke revolusjonært. Kvaliteten i transormasjonen er viktigere enn farten, skrev Kudrin.

Det er den stadig viktigere middelklassen som idag gir lyd fra seg i Russlands gater. Det er en dypere og dypere erkjennelse av at endring er nødvendig for Russland.

VIL HA BORT PUTIN: Tatiana Eduardovna Kharakka var én av mange som hadde møtt opp til demonstrasjon i dag i St. Petersburg. Foto: MORTEN STRAND
VIL HA BORT PUTIN: Tatiana Eduardovna Kharakka var én av mange som hadde møtt opp til demonstrasjon i dag i St. Petersburg. Foto: MORTEN STRAND Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer