TRENER MYE: USAs førstedame, Michelle Obama, har kampen mot overvekt blant amerikanske barn som en av sine hjertsaker. Selv passer hun på å holde seg i form. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
TRENER MYE: USAs førstedame, Michelle Obama, har kampen mot overvekt blant amerikanske barn som en av sine hjertsaker. Selv passer hun på å holde seg i form. Foto: AP Photo/J. Scott ApplewhiteVis mer

Gjør narr av rompa til Michelle

USAs særdeles veltrente førstedame, Michelle Obama (49), mobbes for å være feit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Barack Obamas ektefelle har lenge vært en viktig pådriver i kampen mot overvekt blant amerikanske barn. Gjennom kampanjen «Let's Move!» jobber hun for at unge skal være mer fysisk aktive, og at skoler skal servere sunnere mat.

Kritikere svarer med å gå til angrep på utseendet hennes.

- Feiterompa Sist ut er Bob Grisham, fotballtreneren til Lauderdale County videregående skole i Alabama.

- Feiterompa Michelle Obama. Se på henne. Hun ser ut som hun veier 185 eller 190 pund (mellom 83 og 86 kilo). Hun er overvektig, sa Grisham da han mandag raste mot at skolen har begynt å servere lunsjer med færre kalorier.

En av elevene tok opp uttalelsene, og det havnet hos skoleledelsen, i lokalavisa Times Daily og i medier over hele USA.

Fotballtreneren, som er suspendert mens saken etterforskes, er langt fra den første eller mest profilerte personen som gjør narr av Obamas utseende.

MÅTTE UNNSKYLDE: Kongressmedlem Jim Sensenbrenner måtte unnskylde sine kommentarer om Michelle Obamas bakdel. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
MÅTTE UNNSKYLDE: Kongressmedlem Jim Sensenbrenner måtte unnskylde sine kommentarer om Michelle Obamas bakdel. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer

Den svært innflytelsesrike, konservative og overvektige radioprogramlederen Rush Limbaugh har gang på gang omtalt førstedama som «Michelle rompa mi Obama».

- Problemet er, hvis jeg våger å si dette, at det ser ikke ut som Michelle Obama følger sine egne ernæringsråd, sa Limbaugh.

- Hun lekser opp for oss hvordan vi skal spise riktig, mens hun har en stor bakdel selv, sa det republikanske kongressmedlemmet Jim Sensenbrenner i en telefonsamtale som ble overhørt av en politisk motstander og offentliggjort på nettstedet Mediabistro.

Etterpå måtte han beklage.

Rasistisk tilsnitt Michelle Obama er utvilsomt svært veltrent, og flere mener derfor at kommentarene om utseendet hennes har et klart rasistisk tilsnitt.

- Vi har en historie i dette landet med at hvite mennesker ikke viser tilstrekkelig respekt for og devaluerer kroppene til svarte kvinner, og det er nettopp det dette dreier seg om, sier forfatter Ayana Byrd til Washington Post.

FRITTALENDE: Den konservative radioverten Rush Limbaugh mener det ikke ser ut som Michelle Obama følger sine egne ernæringsråd. Foto: AP Photo/Ron Edmonds
FRITTALENDE: Den konservative radioverten Rush Limbaugh mener det ikke ser ut som Michelle Obama følger sine egne ernæringsråd. Foto: AP Photo/Ron Edmonds Vis mer

- Førstedamas kritikere reagerer utfra kulturen de har vokst opp med, og de bruker det til å minne folk på at Michelle Obama er svart, sier statsvitenskapsprofessor Andrea Gillespie ved Emory University til avisa.

Michelle Obama har ikke kommentert saken, men for noen år siden ble hun spurt av NBC om all oppmerksomheten påvirker forholdet til eget utseende.

- Nei, egentlig ikke. Men takk og lov at jeg er 45 år og ikke 35. Jeg synes synd på alle de unge kvinnene som må gå gjennom det samme, for i den alderen vet du ikke alltid hvem du er. Mitt budskap til kvinner er: Gjør det som får deg til å føle deg bra. Det vil alltid være noen som synes du burde gjøre ting annerledes, svarte førstedama.