KRITISK: Høyre-leder Erna Solberg mener statsminister Jens Stoltenberg må gjøre mer enn å være bekymret for norske bedrifter. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KRITISK: Høyre-leder Erna Solberg mener statsminister Jens Stoltenberg må gjøre mer enn å være bekymret for norske bedrifter. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Gjør noe da, Jens!

Erna Solberg mener regjeringen må sikre næringslivet bedre konkurransekraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg mener Jens Stoltenberg bør vise handlekraft og gi næringslivet bedre konkurransevilkår istedenfor å være bekymret. I Dagbladet torsdag slo statsministeren alarm om at ny nedgang i euroområdet vil ramme norske eksportbedrifter.

Vis handlekraft - Jeg er enig i at det er grunn til bekymring, men det har lenge vært grunn til bekymring for konkurransekraften til norsk næringsliv. Jens Stoltenberg uttrykker med jevne mellomrom bekymring over situasjonen ute som han ikke kan gjøre noe med, istedenfor å vise handlekraft hjemme. For hvert år blir vi mindre konkurransedyktige i forhold til utlandet, og når markedene blir mindre, blir det jo enda vanskeligere, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Tilbakelent Hun mener høyt kostnadsnivå og lav produktivitetsvekst er en hovedforklaring til at norske eksportbedrifter sliter.
- De viktigste tildelingene av utbyggingsprosjekter i Nordsjøen for et par uker siden gikk til utlandet. Hvis den delen av næringslivet som har vært drivkraft, sliter, er det et faresignal. Da må vi spørre: Hva er strategien? Sentralbanksjefen viste til at en stor del av veksten i norsk økonomi skyldes at vi er blitt flere, ikke produktivitetsvekst. Når vi utfordrer regjeringen på manglende konkurransekraft, svarer Stoltenberg at det er skap mange jobber. Denne tilbakelentheten som Stoltenberg viser, og som visker vekk utfordringene, er skadelig for Norge, sier Solberg.

Miste arbeidsplasser Næringsminister Trond Giske sa til Dagens Næringsliv i går at Norge vil miste mange tusen arbeidsplasser fram til 2020, men at det dreier om arbeidsplasser som ikke har livets rett. Han lover å legge til rette for nye bedrifter og arbeidsplasser.

Ingen garanti - Men det er ingen garanti for at det skapes nye arbeidspasser hvis vi skal opprettholde vårt kostnadsnivå. Regjeringen mangler strategi for å bedre produktiviteten. Forskningen har ikke fått noe løft, veksten i bevilgningene tre av de fire siste årene har vært mindre enn veksten i statsbudsjettet, sier Solberg. Høyre vil redusere kostnadsnivået blant annet ved å fjerne formuesskatten og å endre avskrivningsreglene. Videre vil Høyre satse mer på forskning og utvikling i bedriftene. Solberg viser også til et forslag om å nedsette en egen produktivitetskommisjon som skal fokusere på produktivitetsfremmende tiltak. Forslaget er til behandling i Stortinget nå.
Krisetiltak? - Det er for øvrig en idé vi har stjålet fra de danske sosialdemokratene, sier Solberg.
- Er det behov for krisetiltak for deler av næringslivet på kort sikt, som følge av utviklingen i Europa?
- Det kan vi alltids diskutere. Men hvis krisepakker bidrar til å styrke kronekursen, vil det være feil medisin, sier Solberg.