- Gjør noe for Oslo, Jens!

- Jens, du må gjøre noe for Oslo! Storbyene er forsømt. Og vi trenger en kommunepolitikk som åpner for fleksible løsninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Appellen fra Vestre Arbeidersamfunn i Oslo til påtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg er noe annerledes enn budskapet fra Vardø.

«By og land, hand i hand,» lyder arbeiderbevegelsens gamle slagord. Men i de seinere åra har det vært mye land og lite by i Arbeiderpartiets politikk, mener leder i Vestre Ap-lag, Ulrika von Sydow.

Hun er sekretariatsleder i Kommunenes Sentralforbund, og til landsmøtet i Ap har hun med seg forslag fra partilaget for en bedre kommunepolitikk. Hun og resten av partilaget ønsker Oslo-kandidaten Jens Stoltenberg hjertelig velkommen som ny leder. Men makspris i barnehagene får han ikke skryt for.

- Vi må tillate ulikheter og tilrettelegge for lokale løsninger. Det er for mye fokus på at alt skal være likt. Makspris i barnehagene er ikke spesielt heldig. En slik ordning slår helt forskjellig ut for eksempel på Ullern og i Trysil. Vi må ha mer gjennomtenkte løsninger, sier von Sydow.

Hun mener Ap må langt klarere fokus på kommunepolitikk og storbypolitikk framover.

Paradigmeskifte

Lagets medlemmer kommer fra Majorstua og Uranienborg i Oslo og teller både tidligere statsråder, professorer og andre velutdannede og ressurssterke mennesker.

Spørsmål om Ap's nedtur og hva Jens må gjøre blir fort et politisk seminar med lange og ordrike analyser, og intervjueren har sin fulle hyre med å være møteleder. Her snakkes det om paradigmeskifter, abdikasjon fra styring og god eller dårlig retorikk.

Tidligere statssekretær og tidligere lokallagsleder Asbjørn Eikeland mener bråket i partiet har gjort velgerne usikre og sendt dem til andre partier. Han ser for øvrig overgangen fra industrisamfunn til kunnskapssamfunn som den store politiske utfordringen.

- Det partiet som finner de rette svarene her, vil gjøre det godt i framtida, sier han.

Bra med Jens

- Det har vært for mye markedstenkning i norsk politikk, også Ap har gått for langt i den retningen, sier hun.

Ingunn Norderval hilser velkommen Stoltenbergs invitasjon til alliansebygging med andre.

- Hvis vi inngår allianser med andre partier, kommer vi mer på linje med andre sosialdemokratiske partier i Europa, sier hun.

- Jens blir en veldig bra leder. Han har positive lederegenskaper, en riktig blanding av ydmykhet og beslutningsdyktighet. Og så er han jo fra Oslo, da, så han har jo alltid vært vår kandidat, sier von Sydow.

OSLO: - Storbypolitikken har vært forsømt, mener tillitsvalgte i Vestre Ap-samfunn i Oslo. Fra venstre: Ragnar Kværnes, nestleder, Asbjørn Eikeland, tidligere leder, Beate Svenningsen, sekretær, Ingunn Norderval, styremedlem og leder Ulrika von Sydow. Styremedlem Ellen Horn er på turné og kunne ikke komme.