Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjør noe med leiemarkedet!

- Dersom statsminister Kjell Magne Bondevik mener alvor med sin verdikommisjon, er han nødt til å rette søkelyset mot leietakeres manglende rettssikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier de tre jusstudentene Christine Caspersen, Elise Lindeberg og Espen Gilboe Harmansen har arbeidet med boligspørsmål og gjeldssaker i Juss-Buss det siste halvannet året. Sakene er mange og rystende. Nå ber de statsminister Kjell Magne Bondevik om å ta initiativ til en bred gjennomgang av leietakernes manglende rettssikkerhet, utleiernes frie spillerom og fraværet av lovreguleringer.

- Det må være et tankekors for statsministeren - og alle andre norske politikere - at norsk boligpolitikk i realiteten verner om utleierens mulighet til å tjener mest mulig penger, mens leietakerne skal være prisgitt hensynsløse markedskrefter, sier de tre studentene.

Mange leier

Ifølge forskningssjef Thorbjørn Hansen ved Nores Byggforskningsinstitutt bor nærmere 25 prosent av Oslos befolkning i utleieboliger. Landsgjennomsnittet er noe lavere, cirka 20 prosent.
- Norske politikere har prioritert eiernes rettigheter. Leietakernes vern gjelder bare på papiret. I realiteten har utleierne fritt spillerom til å hente ut store og ofte skattefrie gevinster, sier de tre.

I sin lærerike praksis fra Juss-Buss har de støtt på mange hårreisende leieforhold. Ofte er det snakk om folk som må få hjelp av det offentlige for å få tak over hodet.

- Dette burde engasjere alle, for det er skattebetalerne som sørger for at utleiere får stor profitt på umoralske leieforhold, sier de tre studentene.

Politikerstyrt

- Utviklingen mot at flere skal eie sine boliger er politisk villet, sier forskningssjef Thorbjørn Hansen.

- Vi har veldig få offentlige utleieboliger sammenliknet med andre land. Vårt leiemarked preges i stor grad av tilfeldighet. Slik blir leiemarkedet veldig midlertidig og utrygt.

Dette rammer i første rekke folk med lav lønn, studenter og sosialhjelpmottakere.

De tre jusstudentene har vært på studietur til København for å se hvordan boligpolitikken er organisert i Danmark. Der er boligmarkedet innrettet på leietakernes premisser. Mens det i Norge er leietakere som må gå til søksmål for å få prøvd sine rettigheter, gjelder det motsatte prinsippet i Danmark.

- Dansk boligpolitikk gir leietakerne en langt sterkere rettssikkerhet enn det vi opplever her hjemme, sier de tre.

DYRT OG DÅRLIG: Jusstudentene Christine Caspersen, Espen Gilboe Harmansen og Elise Lindberg ber statsministeren om en gjennomgang av utleiereglene.
Jusstudenter med oppfordring til Bondevik

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!