<strong>OPTIMIST:</strong> Statsminister Erna Solberg lanserte hydrogenstrategi og ideen om nullutslippsferjer mellom de nordiske landene i landsmøtetalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPTIMIST: Statsminister Erna Solberg lanserte hydrogenstrategi og ideen om nullutslippsferjer mellom de nordiske landene i landsmøtetalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Gjør Norge til hydrogen-nasjon

Erna Solberg startet med å sitere Jahn Teigen. Så snakket hun om hvordan Høyre skal gjøre Norge grønnere gjennom en storstilt satsing på hydrogen.

Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): Høyre åpnet landsmøtet med nasjonalsangen og Erna Solberg siterte Jahn Teigen.

«Jeg har en drøm om at vi tar vare på hverandre. Og gir det beste i oss selv til alle andre», sang Teigen.

- I dag vil jeg gjøre hans ord til mine. For det er det som må til i denne spesielle tiden, sa Erna Solberg etter å ha sitert en av sine favorittartister, som dessverre gikk bort i februar.

Solberg formante befolkningen igjen til å følge coronareglene. Drømmen er å kunne feire jul med kave smittetall - og kanskje en vaksine.

- Hvis vi er heldige, vil vi kunne begynne å vaksinere i løpet av vinteren.

Grønt Høyre

Ett år før valget er det et Høyre med stor selvtillit som holder sitt coronautsatte landsmøte. Landets største parti har også fått fornyet selvtillit som klimaparti etter at Norge nådde klimamålene i sommer.

Solberg brukte størsteparten av talen sin på hvordan Høyre skal gjøre Norge grønnere - samtidig som jobber skapes.

Nullutslippsferjer mellom de nordiske landene og et skattesystem som fortsatt straffer utslipp, var noen av overskriftene.- Høyre ønsker å starte en dialog med de andre nordiske landene med sikte på å gjøre ferjetrafikken mellom våre land til en nullutslippssone. Det er en lang vei å gå, men vi må starte et sted, sa Solberg.

Hydrogen

Erna Solberg lanserer også at Norge ikke lenger bare skal være en olje- og vannkraft-nasjon. Statsministeren vil ha egne knutepunkter for hydrogen over hele landet.

Nå skal olje- og energiminister Tina Bru utarbeide et nytt veikart for satsingen.

- Hydrogen byr på spennende muligheter for Norge, både som energinasjon og teknologinasjon, sa Solberg og viste til at hydrogen har fått en sentral rolle i EUs satsing på grønn teknologi.

- Det innebærer at EU vil satse tungt på hydrogen når de skal skape nye arbeidsplasser og vekst etter pandemien, sa Solberg.

- Tina vil starte opp et arbeid i Olje- og energidepartementet for å utvikle et veikart for hydrogen i Norge. Satsing på hydrogen i Norge vil være et godt eksempel på hvordan vi bygger på den kompetansen vi har opparbeidet oss. Slik vi har gjort innen oppdrett, metall, skipsfart, olje og gass, sa Solberg om sin nye stjerne Tina Bru.

Målet er å lage et norsk hjemmemarked for hydrogen og få opp fullskala produksjon.

Åpen verden

Men viktigst av alt er å stanse coronaviruset.

Solberg advarte mot å henge ut enkeltgrupper og leverte et kraftfullt forsvar for en fortsatt åpen verden og EØS-avtalen - «verdens beste handelsavtale».

- Viruset kan bekjempes hvis kunnskap, respiratorer, smittevernutstyr og etter hvert vaksiner ikke blir stoppet på landegrensene. I det ligger en lærdom om hvor avhengig vi er av hverandre, sa Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer