Gjør omikron-undersøkelser: - Veldig usikkert

Folkehelseinstituttet undersøker hurtigtestenes evne til å oppdage omikron. - Det er mye usikkerhet, sier FHI-lege.

GJØR UNDERSØKELSER: FHI gjør undersøkelser for å se hvordan selvtestene fungerer på nye coronavarianter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GJØR UNDERSØKELSER: FHI gjør undersøkelser for å se hvordan selvtestene fungerer på nye coronavarianter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en del ulike studier på hurtigtester - såkalte antigentester - og omikron, men ifølge FHI er disse små og resultatene spriker.

- Vi følger nøye med på studier som kommer og gjør også egne undersøkelser for å kartlegge dette nærmere da det fortsatt er mye usikkerhet her, sier lege Joakim Øverbø i avdeling for luft-, blod og seksuell smitte ved FHI til Dagbladet.

Han understreker at det samlet sett ikke er noe per nå som tilsier at antigentester har redusert sensitivitet for omikron sammenliknet med tidligere varianter til å detektere den samme virusmengden.

Det er heller ikke grunnlag for å si at én test er bedre enn andre til å oppdage omikron.

- Hvilke undersøkelser gjør FHI?

- Vi sjekker hvor bra testene fanger opp viruset i ulike nivåer. Hvor lite virus du kan ha, før det ikke oppfattes av testene. Sannsynligvis er testene like gode på omikron som de andre variantene. Det skyldes at testene vi bruker i Norge oppdager et protein som det er lite forandringer i, og ikke det mye omtalte spike-proteinet som det er mye mutasjoner i.

- Endrer ikke nå

Øverbø forklarer at det samlet sett ikke ser ut til å utgjøre noen stor forskjell for testresultatet om du er smittet med omikron eller delta.

- Vi ønsker å dobbeltsjekke testene vi bruker i Norge. Det er derfor vi undersøker dette.

SJOKKSVAR: På Tiktok viser videoer hvordan Fanta Exotic kan gi positivt svar på hurtigtester. Men funker det egentlig? Video: Dagbladet TV Vis mer

- Hvorfor er det usikkerhet knyttet til dette?

- Det finnes ingen stor studie på dette og vi har fortsatt lite data på omikron. Så langt tror vi ikke at det skal ha noen stor betydning. Vi følger også med på om omikronviruset opptrer annerledes – om viruset oppfører seg litt annerledes enn tidligere varianter med tanke på når i infeksjonsforløpet vi får høyest virusmengde og hvilke celletyper/steder i kroppen det mest effektivt vokser/gror.

Han utdyper:

- Enkelte studier kan tyde på at det tidlig i forløpet kan være noe større mengder virus i spytt enn i nese, noe som kan få betydning for hvordan testene bør brukes. Foreløpig er dette veldig usikkert og derfor endrer vi ikke på det nå, men vi følger nøye med.

OMIKRON: WHO-sjef Tedros Ghebreyesus sier at omikronvarianten fortsatt er alvorlig, til tross for et mildere sykedomsforløp. Video: AP Vis mer

FDA: «Lavere følsomhet»

Det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) har vist til at «tidlige resultater viser at antigentester er i stand til å oppdage omikronvarianten, men at de kan ha lavere følsomhet».

Øverbø påpeker at dette bygger på en liten studie med noen få tester.

- Samtidig oppgir de ikke resultatene sine eller hvilke tester de har undersøkt, så det er vanskelig å bedømme og ikke noe vi legger stor vekt på nå, så lenge vi har flere andre liknende studier som ikke viser endring i sensitivitet, forklarer FHI-legen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer