Gjør omikron-undersøkelser: - Veldig usikkert

Folkehelseinstituttet undersøker hurtigtestenes evne til å oppdage omikron. - Det er mye usikkerhet, sier FHI-lege.

GJØR UNDERSØKELSER: FHI gjør undersøkelser for å se hvordan selvtestene fungerer på nye coronavarianter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GJØR UNDERSØKELSER: FHI gjør undersøkelser for å se hvordan selvtestene fungerer på nye coronavarianter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en del ulike studier på hurtigtester - såkalte antigentester - og omikron, men ifølge FHI er disse små og resultatene spriker.

- Vi følger nøye med på studier som kommer og gjør også egne undersøkelser for å kartlegge dette nærmere da det fortsatt er mye usikkerhet her, sier lege Joakim Øverbø i avdeling for luft-, blod og seksuell smitte ved FHI til Dagbladet.

Han understreker at det samlet sett ikke er noe per nå som tilsier at antigentester har redusert sensitivitet for omikron sammenliknet med tidligere varianter til å detektere den samme virusmengden.

Det er heller ikke grunnlag for å si at én test er bedre enn andre til å oppdage omikron.

- Hvilke undersøkelser gjør FHI?

- Vi sjekker hvor bra testene fanger opp viruset i ulike nivåer. Hvor lite virus du kan ha, før det ikke oppfattes av testene. Sannsynligvis er testene like gode på omikron som de andre variantene. Det skyldes at testene vi bruker i Norge oppdager et protein som det er lite forandringer i, og ikke det mye omtalte spike-proteinet som det er mye mutasjoner i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer