Gjør opprør mot Statoil

Irske bønder raser mot Shell og Statoil som vil legge en gassrørledning tett innpå husene deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

ROSSPORT/DUBLIN (Dagbladet): I dag har fem bønder fra den lille landsbyen Rossport i Mayo-distriktet på vestkysten av Irland sittet fengslet i Dublin i 65 dager. Og opprøret begynner å bli stort. Denne uka stilte demonstranter opp utenfor den norske ambassaden i Dublin, med slagord mot Statoil og Shell.

Bøndene nektet å undertegne en avtale som ga oljeselskapene rett til å legge en rørledning med høyt gasstrykk forbi husene deres. De frykter en kraftig eksplosjon, som de mener kan ta livet av hele landsbyen.

I irske medier går aksjonen deres nå under navnet «The Rossport Five», og mange mener de er i ferd med å avsløre årelang politisk naivitet i forhold til oljeselskapene.

-  Fortjener ikke fengsel

Shell, med 45 prosent eierskap, er operatør for gassfeltet Corrib på vestkysten av Irland. Statoil eier 35,6 prosent av feltet.

Tilbake på gardene sitter konene og deres barn. Flere mindre jordeiere aksepterte i første omgang å gi selskapene rett til å legge rørledningen. Nå føler de seg lurt.

Aggie Philbin gråter noen tårer når hun forklarer den vanskelige situasjonen.

-  Min mann Brendan har aldri gjort noe galt. Han er en gentleman og har ikke fortjent å komme i fengsel. Det eneste han har vært opptatt av er at oljeselskapene ikke skal true våre liv og ødelegge den vakre naturen her, sier hun.

De har allerede kjempet mot rørledningen i fem år. I våres begynte Shell å grave i området og anlegge en stor terminal som er tenkt for prosessering av gassen fra Corrib-feltet. Uten myndighetenes kjennskap har Shell startet sveisingen av rørledningen.

Forakt for retten

Bønder og fiskere i området gikk mann av huset for å stanse arbeidet, og klarte det. De møter fremdeles opp hver morgen og står der til langt på kveld.

-  Denne saken skal vi vinne. Vi tror det som skjer må skyldes korrupsjon langt inn i regjeringen, sier en av bøndene, Terence Conway.

Oljeselskapene har gått rettens vei og vunnet hele veien opp til Høyesterett. 29. juni ble de fem bøndene satt i fengsel for å ha utvist forakt for retten. Endelig rettslig avklaring i Høyesterett er ventet i oktober.

-  Jeg vil aldri mer stole på Shell, men vi håper Statoil skal ta affære. De må ikke gjøre noe annet i forhold til helse, sikkerhet og miljø i Irland enn de gjør hjemme i Norge, sier Aggie Philbin.

STERKE MENINGER: Lokalbefolkningen er klare på hvem som vil profittere på gassledningen.
LIDER: Aggie Philbin sitter igjen på garden og lengter etter sin mann. Brendan Philbin er fengslet fordi han ikke ville godta en gassrørledning med høyt trykk 70 meter fra huset deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer