Prostituerte får ikke erstatning

- Gjør oss enda svakere

Høyesterett nekter sju prostituerte erstatning for tapt arbeidsinntekt etter de ble utsatt for grovt ran. Dommen gjør hverdagen for prostituerte enda farligere, mener sexarbeider «Celin».

Skuffet: - Når vi blir ranet og taper pengene våre, må vi fortsatt betale husleie, mat og klær som alle andre i samfunnet. Vi er ikke noe forskjellige fra andre mennesker, sier «Celin». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Skuffet: - Når vi blir ranet og taper pengene våre, må vi fortsatt betale husleie, mat og klær som alle andre i samfunnet. Vi er ikke noe forskjellige fra andre mennesker, sier «Celin». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor ble åtte prostituerte kvinner i Oslo utsatt for grove og til dels voldelige ran av fire menn i 20-åra. Kvinnene ble så hardt skadet at de ikke kunne selge seksuelle tjenester i en periode etter ranet. Fordi prostituerte ikke har sykmeldingsordninger, fremmet i stedet sju av kvinnene krav om erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

I forrige uke bestemte Høyesterett at kvinnene ikke får slik erstatning. Det får «Celin» til å reagere.

- Det er helt bak mål, sier hun til Dagbladet.

- Denne dommen gjør at vi, som ofte blir omtalt som svake kvinner, blir enda svakere. Den sier også at vi ikke har rettigheter på lik linje med alle andre, sier hun.

Ble omgjort

«Celin» har jobbet i prostitusjon i fire år og ønsker å være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet. Hun hadde håpet at resultatet Borgarting lagmannsrett kom til i februar hadde blitt stående.

Der ble det bestemt at mennene skulle betale 15.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste til kvinnene. Dette kom i tillegg til Oslo tingretts dom på 50.000 kroner i erstatning til hver av dem.

Men i forrige kom altså Høyesterett til motsatt resultat, med tre mot to stemmer.

Vil ikke melde fra: «Celin» tror dommen gjør det enda vanskeligere for prostituerte å gå til politiet. - For min del blir det veldig vanskelig å kreve erstatning for noe nå, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vil ikke melde fra: «Celin» tror dommen gjør det enda vanskeligere for prostituerte å gå til politiet. - For min del blir det veldig vanskelig å kreve erstatning for noe nå, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Flertallet konkluderte med at prostitusjonsinntekter ikke har erstatningsrettslig vern fordi kjøp av seksuelle tjenester er straffbart, og at det er vanskelig å bygge et erstatningskrav på at noen skal begå straffbare handlinger.

Mindretallet mente imidlertid at siden prostitusjonsinntekter er lovlige, må det også kunne kreves erstatning for tapt inntekt. De kom også til at erstatning ikke ville føre til at prostitusjon blir alminneliggjort eller lettere tolerert i samfunnet.

- Det er en delvis seier at to ville gi medhold, men seieren er for liten til at den hjelper oss. For min del blir det veldig vanskelig å kreve erstatning for noe nå, sier hun.

- Når vi blir ranet og taper pengene våre, må vi fortsatt betale husleie, mat og klær som alle andre i samfunnet. Vi er ikke forskjellige fra andre mennesker, sier hun.

- Vanskelig å forstå

I Norge er det lov å selge sex, men sexkjøpsloven som trådte i kraft i 2009 gjorde det ulovlig å kjøpe. Denne dommen er nok et eksempel på at det er personer som selger sex som blir skadelidende av at kunden har blitt kriminalisert, mener Bjørg Norli.

Hun er leder for Pro Sentret, som bistår mennesker med prostitusjonserfaring i Oslo.

- Det er riktig at vi ikke ønsker prostitusjon på samfunnsnivå, men før innføringen av sexkjøpsloven hadde disse inntektene et erstatningsrettslig vern. Denne dommen tyder på at vurderingen har tippet i motsatt retning etter at loven kom, sier hun.

Uheldig utvikling: Bjørg Norli i Pro Sentret mener dommen er et steg i feil retning om man ønsker å normalisere og bedre prostituertes rettigheter. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Uheldig utvikling: Bjørg Norli i Pro Sentret mener dommen er et steg i feil retning om man ønsker å normalisere og bedre prostituertes rettigheter. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Norli sammenligner med saker der forsikringsselskaper har nektet å utbetale erstatning fordi de forsikrede gjenstandene er betalt med penger fra sexsalg, mens de samtidig har tatt imot forsikringspremien.

- Dette er litt av det samme. For personer som selger sex er det nok vanskelig å forstå at pengene de tjener i prostitusjon er ærbare når de skal betale skatt og moms av dem, mens de ikke er det når de selv har blitt utsatt for noe og krever erstatning. Særlig siden pengene ikke stammer fra kriminell aktivitet, sier hun og legger til at lovverket er lagt opp til å beskytte selgersiden.

Resultatet blir at de negative konsekvensene for dem som selger sex hoper seg opp, mener hun.

- Samtidig kan de som faktisk gjør noe kriminelt kan fortsette med det uten å være redde for konsekvensene. Det henger ikke på greip.

- Farligere

Celin er grunnleggende uenig i premisset om at det galt å selge og kjøpe sex. Hun mener dommen presser personer i prostitusjon inn i ytterligere kriminalitet.

- Jeg er oppdratt til å melde fra til politiet når det skjer noe. Men mange av de utenlandske sexarbeiderne er livredde for politiet. Denne dommen gjør i hvert fall ikke at de blir tryggere på å anmelde når de blir utsatt for noe, sier hun.

- Samtidig blir jeg mer usikker på om jeg er trygg i Norge når jeg blir utsatt for overtramp. Høyesterett har gjort det farligere for oss, sier hun.

Norli tror også at dette kan føre til at enda færre sexarbeidere tør å melde fra til politiet dersom de blir utsatt for vold og annen kriminalitet.

- Jo flere erfaringer disse personene får av å stå maktesløse, for ikke å si rettsløse, i møte med myndighetene, jo større blir opplevelsen av at de ikke har noe å vinne på å ta kontakt, sier hun.

- Og denne dommen legger enda en sten til byrden og den er nok et steg i feil retning, sier hun.

Avtalte sexkjøp

Det var i august i fjor at de fire mennene, som var i begynnelsen av 20-årene, ble dømt i Oslo tingrett for i alt fem grove ran.

De åtte kvinnene ble ranet i boliger og på hotellrom i Østlandsområdet. I tre av tilfellene inngikk de domfelte avtale om kjøp av sex for å finne ut hvor kvinnene oppholdt seg.

Oslo tingrett idømte ikke tapt arbeidsfortjeneste, men to av mennene ble dømt til 3,5 års fengsel. De to andre ble dømt til henholdsvis sju år og 2,5 år. Tre av mennene er russiske statsborgere med tsjetsjensk bakgrunn, den fjerde er svensk statsborger.

Alle fire anket straffeutmålingen, men to av dem trakk anken før saken kom opp i Borgarting lagmannsrett i slutten av januar. For de to andre kom lagmannsretten til samme straff - med tillegg av ofrenes tapte arbeidsfortjeneste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer