- Gjør oss til syndebukk

Den dansk- norske ølfeiden har gitt en bitter ettersmak. Carlsbergfondets formann Povl Krogsgaard-Larsen beskylder Orklas toppsjef Finn Jebsen for å «kaste med mudder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jebsen avslører at han har et markant behov for å ha en syndebukk. Og det skal så være oss, sier Krogsgaard-Larsen. I et intervju med Berlingske Tidende (BT) slår professoren tilbake mot den norske toppsjefen. Professoren mener også at norske bryggeriarbeidere «skal være glade og stolte over at de inngår i Carlsbergs store nordiske bryggeristruktur».

Profittjag

Det skummer fortsatt etter maktkampen om det norske ølet. Ekteskapet mellom Orkla og Carlsberg gikk skeis etter bare tre år.

Krogsgaard-Larsen står fast ved at nordmennene var mest ute etter å få mye penger ut fortest mulig. Hurtig profitt oppnås bare ved å ta risiko.

- Orkla sa gang på gang at de også så Carlsberg Breweries som en langsiktig investering. Min personlige mening er at de mest var en finansiell investor, sier Krogsgaard-Larsen til BT.

Carlsbergfondets strategi var mer forsiktig og langsiktig enn Orklas, mener fondets ledelse.

- Finn Jebsens tilbøyelighet til nå å framstille Carlsbergfondets struktur som umulig, synes jeg han burde la være, sier Krogsgaard-Larsen til BT.

Orkla-sjefen har kraftig kritisert professorveldet i Carlsbergfondet. Jebsen sa i et BT-intervju at han hadde respekt for fondets rolle i det danske samfunn og kulturliv, men at fondet var kommersielt meget svakt utrustet.

Om fondets leder og styret sa Jebsen:

«Den tid hvor den type mennesker hadde de beste forutsetningene for å drive en komplisert internasjonal merkevarevirksomhet, er for lengst forbi. [...] Medlemmene av fondet har vitenskapelig bakgrunn og ikke kommersiell innsikt.»

To verdener

Carlsberg Breweries ble en krasj mellom to vidt ulike kulturer, mener danskene. Ifølge styreleder Jens Bigum i Carlsberg Breweries var det uten tvil bra at Orkla og ølimperiet Carlsberg inngikk et fornuftsekteskap i 2000.

- Dette joint venturet var riktig tenkt og riktig gjennomført. For det skjedde en ganske vesentlig verdiskaping i Carlsberg Breweries, sier Bigum.

SØLEKASTING: Orklas toppsjef Finn Jebsen har kommet med krass kritikk av professorveldet i Carlsbergfondet. Når slår professor Povl Krogsgaard-Larsen, Carlsbergfondets formann, kraftig tilbake.