-Gjør Quislings førerbolig til krigsmuseum

- Etter min mening er Quislings tidligere førerbolig på Bygdøy i Oslo et glimrende sted for et krigsmuseum, sier Quisling-biograf Hans Fredrik Dahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksantikvaren har avklart at stedet er verneverdig, og nå skal det selges. Det er allerede en kø av kjøpere.

- På Gimle løper så mange tråder sammen, tyske og allierte, hird, hjemmefront og utefront, ja, den er på mange måter et mikrokosmos over utenlandske krigsmakters betydning for Norge, sier Hans Fredrik Dahl.

Praktvilla

Bygningen er en praktvilla fra jobbetida, oppført i 1917. Bare hovedbygningen er på 3200 kvadratmeter. Quisling tok huset i bruk som førerbolig under navnet «Gimle» i 1941. Da han ble arrestert 9. mai 1945, flyttet daværende øverstkommanderende for de allierte styrker i Norge inn. Seinere ble eiendommen benyttet av både franske og britiske allierte, forteller Dahl.

Fra 1948 til 1961 var stedet reservesykehus og sykehjem for Oslo kommune, nå under navnet Villa Grande. Fra 1963 har anlegget vært under statens forvaltning og brukt til utdanning av helsepersonell.

110 millioner

Eiendomsmekler William Holten hos Banco Eiendomsmegling har fått i oppdrag å bistå Statsbygg med å selge eiendommen. Men Holten understreker overfor Dagbladet at salget foreløpig er på et forberedende stadium. Eventuelt salgsforhandlinger med interesserte kjøpere kommer tidligst i gang i februar/mars. Det skal holdes ny takst og ikke minst skal det avklares om Oslo kommune vil gjøre bruk av sin forkjøpsrett.

Det foreligger en takst på 110 millioner kroner for den 20 mål store eiendommen. Nå har Riksantikvaren besluttet at bygningen er verneverdig, men at den ikke bør fredes. Dette legger visse begrensninger på videre utvikling av eiendommen, og en ny takst antas å ville ligge mellom 70 og 80 millioner kroner.

«Markedsorienterte»

Etter det Dagbladet erfarer er det såkalt «markedsorienterte interessenter» som har meldt seg som liebhabere til eiendommen. Med slike eiere er det grunn til å anta at stedet blir omgjort til konferansesenter eller rikmannsboliger. Men først skal Oslo kommune avklare om den vil bruke forkjøpsretten.